Skat bliver overtrumfet af landretsdom

Skatteydere og virksomheder skulle kunne have råd til at sagsøge Skat, mener skatteadvokat Torben Bagge.
Skatteministeriet skal genoptage sin vurdering af grundværdien af en ejendom i København. Det har Østre Landsret bestemt.
Skatteministeriet skal genoptage sin vurdering af grundværdien af en ejendom i København. Det har Østre Landsret bestemt. Foto: LASSE KOFOD/POLFOTO

Det er godt, at Skat efter en dom i Østre Landsret skal genoptage sin vurdering af grundværdien af en ejendom i København.

Det siger advokat Torben Bagge, som er ekspert i skatteret ved advokatfirmaet Tommy V. Christiansen i Aarhus, efter at landsretten har dømt Skatteministeriet til at genoptage ansættelsen af grundværdien for en ejendom på Amager.

Ifølge dommen var grundværdien sat langt højere end andre ejendomme i området.

- Dommen er helt rigtig. Det er glædeligt, at det så lykkedes vedkommende at få ret. Jeg synes, at det er tankevækkende, at det var nødvendigt for skatteyderen at bruge ressourcer på at skulle føre sagen helt til Østre Landsret for at få ret, siger Torben Bagge i en mail til Ritzau.

Dommerne fastslår, at vurderingen af en grundværdi ikke kan fastsættes ud i det blå. Myndighederne skal overholde "almindelige forvaltningsretslige principper for saglig forvaltning."

Derfor skal sammenlignelige forhold behandles ens - den såkaldte lighedsgrundsætning. Trods opfordringer har Skat teministeriet været tavs om sin for høje vurdering.

Derfor vandt sagsøgeren, I/S Kommandantens Gaard, som i 2003 købte en ubebygget grund i Klaksvigsgade på Amager i København og byggede ejerlejligheder på grunden.

Torben Bagge leder landets største skatteproces-afdeling ud over Kammeradvokaten, som fører alle Skatteministeriets skattesager ved domstolene.

- Jeg oplever meget ofte, at skatteydere opgiver kampen mod skattemyndighederne, da der ofte er tale om en meget langvarig og omkostningstung kamp. Dette er særlig udtalt for selskaber, da de selv skal afholde alle udgifter til advokatbistand, siger Torben Bagge.

Virksomheder skal betale sagsomkostninger, selv om Skat tager fejl, og de har ret, påpeger han.

- I et retssamfund burde det være sådan, at det altid burde kunne betale sig at føre en sag mod skattemyndighederne, hvis det viser sig, at man har ret. Sådan er det beklageligvis ikke i Danmark, siger Torben Bagge.

I/S Kommandantens Gaard mener at have betalt en million kroner for meget i ejendomsskat.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.