Skarp Schmidt-Nielsen til Løkke: "Helt tosset" at splitte familier ad

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlagde i dag regeringens 34 forslag til stramninger på asylområdet. Men udspillet møder skarp kritik fra rød blok.
- Løkkes svar på en af verdenshistoriens største flygtningekriser er åbenbart at splitte familier ad, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
- Løkkes svar på en af verdenshistoriens største flygtningekriser er åbenbart at splitte familier ad, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Foto: Scanpix arkiv

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlagde i dag regeringens 34 forslag til stramninger på asylområdet.

Men udspillet møder skarp kritik fra rød blok.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen beskylder statsministeren for at splitte flygtninge familier ad med de nye forslag.

- Løkkes svar på en af verdenshistoriens største flygtningekriser er åbenbart at splitte familier ad. For han vil nu gøre det sværere for børn og forældre at blive familiesammenført med hinanden. Krige splitter i forvejen alt for mange familier ad, og Danmark burde arbejde for at samle dem igen. Frem for at bidrage til at holde dem adskilt, siger hun i en pressemeddelelse.

Regeringen foreslår, at der skal gå tre år, før de flygtninge, der får midlertidig beskyttelsesstatus, kan blive familiesammenført. Og det er "helt tosset", mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Forkert at sende regningen til kommunerne

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne mener samtidig, at Lars Løkke Rasmussen svigter borgmestrene, når han fremlægger en asylpakke uden svar på, hvor kommunerne skal få pengene til integration af flygtninge fra.

- Vi foreslår at tænke nyt og etablere statslige flygtningelandsbyer i stedet for at sende regningen ud til landets kommuner, fordi kombineret med minusvækst, så vil det betyde besparelser på vores velfærdssamfund. Det, synes vi, er en forkert vej at gå, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen til Ritzau.

Mette Frederiksen er til gengæld enig i regeringens forslag om, at flygtninge skal visiteres for værdier, der kan bruges til at betale for udgifterne i forbindelse med behandlingen af deres sag.

- At de værdier, man som flygtning bærer på sig, skal bruges først, synes jeg, er et fornuftigt princip. Det er i mine øjne helt almindeligt ret og pligt, siger hun til Ritzau.

Det er formand for SF Pia Olsen dyhr uenig i.

- Hvis vi starter med at tage al værdighed og selvstændighed fra de her mennesker, snupper deres arvestykker og beder dem om selv at betale for luftmadrassen, så risikerer vi at gøre os selv en kæmpe bjørnetjeneste, hvis de senere får asyl og skal integreres i Danmark, siger hun til Ritzau.

Radikale: Løkke smadrer integrationen

Hos de radikale frygter politisk leder Morten Østergaard, at regeringen med sine forslag smadrer fremtidig integration af asylansøgere.

- Min største anke mod det, regeringen har lagt frem, er, at det pacificerer asylansøgere. Det gør dem sværere at integrere, når de på et tidspunkt skal ud i kommunerne og bo, siger han til Ritzau og fortsætter:

- De skal spise i cafeterier i stedet for at lave mad selv. De må ikke arbejde, selvom de kan finde et arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår.

Morten Østergaard mener, at regeringen har kastet sig ud i et nytteløst kapløb med nabolandene om at behandle asylansøgerne dårligst.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, synes ikke godt om et eneste af regeringens forslag.

- De nye forringelser er i mine øjne 34 dybe hug til den danske selvforståelse som et solidarisk, åbent og humanistisk samfund, siger Uffe Elbæk, siger han til Ritzau.

 


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.