Skarp rød kritik af finanslovsforslag: ”Hamrende socialt skævt”

De røde partier kritiserer i skarpe vendinger det finanslovsforslag, som finansministeren fremlagde tirsdag formiddag.
"Det er et uambitiøst finanslovsforslag, Venstre præsenterer. Jeg ser hverken, at man prioriterer at skabe flere arbejdspladser eller en prioritering af vores kernevelfærd," siger politisk ordfører for Socialdemokraterne, Nicolai Wammen.
"Det er et uambitiøst finanslovsforslag, Venstre præsenterer. Jeg ser hverken, at man prioriterer at skabe flere arbejdspladser eller en prioritering af vores kernevelfærd," siger politisk ordfører for Socialdemokraterne, Nicolai Wammen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Politikerne i rød blok står i kø for at kritisere det finanslovsforslag som Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag formiddag fremlagde på et pressemøde i Finansministeriet.

Alt i alt vil Venstre med forslaget, som kaldes ’Stramme rammer – klare prioriteter', spare 6,7 milliarder kroner. Regeringen foreslår blandt andet at skære i ulandsbistanden, forskning, boligydelser til ældre i lejebolig samt på uddannelses- og børneområdet.

Og det er ikke noget, der skaber begejstring i rød blok.

- Finanslovsudspillet et kortsigtet og visionsløst og svigter i den grad kommende generationer. Regeringen skærer ned på klima, den kollektive transport, uddannelse og forskning og skrotter en vigtig investering i børnene. Til gengæld giver man skattelettelser i milliardstørrelsen blandt andet for at forgylde arvinger og ved at gøre det billigere at forurene - til skade for danskernes sundhed, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr ifølge Ritzau.

Og fra Enhedslisten lyder en lignende kritik.

- Man tager penge fra vores børn, fra vores uddannelser og fra pensionisterne for at dele milliardgaver ud i form af målrettede skatterabatter til nogle af de allerstørste danske virksomheder, som i forvejen har rekordoverskud i disse år, siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, til Ritzau.

Han kalder forslaget for ”hamrende socialt skævt” og peger på, at man ifølge forslaget vil beskære efteruddannelse for kortuddannede og boligydelsen til fattige pensionister.

- Voldsomme nedskæringer på vores uddannelser og på forskningen vil betyde, at Danmark bliver mindre velstående, siger Pelle Dragsted.

S kritiserer - men er klar til bredt samarbejde

Også fra Socialdemokraterne lyder der kritik.

- Det er et uambitiøst finanslovsforslag, Venstre præsenterer. Jeg ser hverken, at man prioriterer at skabe flere arbejdspladser eller en prioritering af vores kernevelfærd, siger politisk ordfører Nicolai Wammen, der er bekymret for, om regeringen har lagt sig fast på en finanslov med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. For på trods af de manglende roser, melder Socialdemokraterne sig klar til et "bredt samarbejde" om finansloven.

- Jeg håber, at Venstre vælger det brede samarbejde frem for blokpolitikken, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

Kritikken fra de røde partier kommer ikke som et chok for finansminister Claus Hjort Frederiksen.

- Når kritikken sætter ind, så er det en automat-reaktion fra folk, der mener, at alt var bedre før i tiden. Hvis den reaktionære venstrefløj ikke råber op på baggrund af denne finanslov, så vil det være noget nyt, siger han ifølge Ritzau på pressemødet, hvor han fremlægger forslaget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.