Skarp kritik af 'X Factor': Det er mobberi

En af landets førende børnepsykologer mener, at årets udgave af talentshowet nærmer sig mobning, fordi seerne via en ny DR-app kan stemme på dem, de ikke kan lide.
Det var en tårevædet og chokeret Tannaz, 16 år, der måtte forlade sidste uges 'X Factor', hvor hun blev stemt hjem.
Det var en tårevædet og chokeret Tannaz, 16 år, der måtte forlade sidste uges 'X Factor', hvor hun blev stemt hjem. Scanpix

I år kan seerne sidde hjemme i sofaerne og lege bødler under 'X Factor'. Gennem en ny app fra DR kan de stemme på de deltagere, de synes har gjort det dårligt.

Det bekymrer børnepsykologen John Halse. I et interview med BT siger han, at den nye 'kan ikke li'-app' er med til at gøre det legalt at pege fingre ad hinanden og tale grimt om hinanden - uden at det har konsekvenser.

Og dét er en rigtig skidt ting at lære børn og unge:

- Danmarks Radio trækker 180 grader i den modsatte retning, end hvad man i hjemmet og i institutionerne gerne vil oparbejde. For det er et mantra i skolerne, at man skal være inkluderende, uanset hvilken adfærd du har, eller hvordan du ser ud, siger John Halse, der i 16 år var landsformand for Børns Vilkår, til BT.

Dommerne mobber

Han mener også, at talentshowets tre dommere - Lina, Remee og Thomas Blachman - har en uheldig påvirkning på de yngste seere. Han trækker paralleller mellem deres opførsel på skærmen og folkeskolelærere, der over for børn er med til at mobbe en elev.

Når de voksne kan, kan jeg også, tænker børnene. Så får vi den samme tone eller i hvert fald en øget risiko for det, siger han ifølge BT.

Som han ser det, så glemmer DR det etiske og moralske, når de laver et program, der som 'X Factor' er tænkt til at underholde Familien Danmark.

Hos DR afviser underholdningschefen Jan Lagermand Lundme kritikken. Han synes ikke, der er nogle realiteter i at sammenligne showet med mobning. Til B siger han, at 'X Factor' er et talentshow, hvor man tager alle dem, der kommer, alvorligt ved at fortælle dem sandheden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.