Skal vi snart til valg igen? Her er Løkkes udmelding

Hvis Lars Løkke Rasmussen (V) danner en ren Venstre-regering, er det muligt, at vi snart skal til valg igen, mener politisk kommentator. Selv afviser Løkke, at der er fare for et nyvalg.
En ren venstre-regering kan betyde snarligt genvalg, mener politisk kommentator.
En ren venstre-regering kan betyde snarligt genvalg, mener politisk kommentator. Foto:Linda Kastrup/Scanpix/Arkiv

Dansk Folkepartis forbehold over for at indgå i regering med Venstre kan være til fare for Venstre og i sidste ende betyde nyvalg, mener politisk kommentator.

I disse dage kæmper Lars Løkke Rasmussen (V) for at få sammensat en borgerlig regering. Det lykkedes ham ikke at danne en flertals-regering med Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, stod det klart søndag.

Nu er han i færd med at undersøge muligheden for en mindretalsregering. Og højst sandsynligt med Kristian Thulesen-Dahl (DF) og hans Dansk Folkeparti. Men det er stadig uvist, om Dansk Folkeparti, der sidder med flest mandater, vil danne regering med Venstre.

- Dansk Folkeparti har en bekymring for, at man må give sig på en række punkter og indgå en masse kompromisser, hvis de indgår i en regering. Det, tror de, de vil have nemmere ved at forklare, hvis de kun er støtteparti til en regering og ikke indgår i den, siger politisk kommentator Søs Marie Serup til TV 2.

Ren Venstre-regering er skrøbelig

Hvis en VO-regering ikke kan blive til noget, kan Løkke vælge at lave en ren Venstre-regering. Men det er ifølge den politiske kommentator ikke holdbart:

- En ren Venstre-regering er et meget skrøbeligt grundlag at danne regering på. Det vil sige, at faren for et nyvalg indenfor en halv regeringsperiode er relativt stor, siger Søs Marie Serup til TV 2.

Lige nu sidder Venstre med 34 mandater mod Dansk Folkepartis 37. Derfor vil der være overhængende risiko for et flertal uden om regeringen.

Løkke er ikke bekymret

Men Lars Løkke Rasmussen selv er ikke bekymret. Han vil ikke tage stilling til om en bestemt regeringskonstellation kan gøre det sværere at overleve som regering. Men understreger, at det tror han ikke bliver tilfældet. Han afviser over for TV 2, at der er fare for et nyvalg indenfor et år eller to.

- Vi har 4-årige valgperioder i Danmark, og vi er blevet stadig dygtigere til at komme tæt på den grænse. Den nuværende regering sad i godt 3,5 år, og da vi havde valg sidst, var det efter næsten 4 år. Vi har et godt stabilt demokrati i Danmark, hvor vi ikke skal til valg ustandseligt, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.