Skal du også have gratis kræft-tjek? Så hårdt presser det sygehus-ansatte

Fire ud af fem er positive overfor screeninger for kræft. Det giver travlhed på hospitalsgangene, hvor personalet må arbejde mere og på skæve tidspunkter.
På landets sygehuse skaber det et ekstra pres at danskerne gerne tager imod tilbud om screeninger.   
På landets sygehuse skaber det et ekstra pres at danskerne gerne tager imod tilbud om screeninger.    Foto: Scanpix/Arkiv

Danskerne vil gerne være på den sikre side, når det handler om kræft.

Derfor takker de fleste ja til kræftscreeninger, viser en ny repræsentativ rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Knap fire ud af fem angiver, at de enten har takket ja til en kræftscreening eller ville gøre det, hvis de fik tilbuddet.

Og kun fire procent af dem, der er blevet tilbudt en kræftscreening, har undladt at deltage, viser rundspørgen.

Flere aftenvagter  

Lysten til at lade sig screene mærker man også på landets sygehuse, hvor blandt andet et tarmkræftscreeningsprogram, der gik i luften i 2014, presser personalet på de kirurgiske afdelinger.

På Regionshospitalet i Randers fortæller ledende overlæge for den kirurgiske afdeling, Lars Maagaard Andersen, at travlheden påvirker arbejdsmiljøet.

- Der er ingen tvivl om, at alle afdelinger i hele landet er presset af screeningsprogrammet. Det er vi også hos os. Derfor har vi også valgt at ansætte mere personale og lave koloskopier (kikkertundersøgelser red.) om aftenen, siger han.

Flere sygehuse løser også udfordringerne med flere patienter ved at samarbejde med privathospitaler eller privatpraktiserende læger. 

Presset til det yderste

I Region Hovedstaden presser tarmkræftscreeningsprogrammet også sundhedspersonalet, fortæller overlæge og tarmkræftscreeningschef for Region Hovedstaden Morten Rasmussen.

- Vi er da presset til det yderste. Tidligere kunne vi løse det ved at skrue ned for invitationerne, men den mulighed har vi ikke længere, fordi vi skal være færdige med første screeningsrunde i december 2017, siger han.

Målet med den første screeningsrunde er, at alle borgere mellem 50 og 74 år skal tilbydes en screening i perioden 2014-2017.

"Ingen ansatte lider nød" 

Lægernes lange arbejdsdage og skæve vagter bekymrer dog ikke Formanden for Dansk Kirurgisk Selskab, Jesper Durup.

- Vores mål er, at patienterne får den rigtige behandling, og hvis man laver kreative løsninger i forhold til at få lavet de her ekstra koloskopier (kikkertundersøgelser red.) i weekenden eller udvider åbningstiden, kan vi kun være tilfredse med det, siger han.

Sundhedsvæsenet har kapacitet til at udføre alle screeningerne uden at overanstrenge personalet, mener kirurgernes formand.

Og derfor blander Dansk Kirurgisk Selskab sig ikke i, hvordan opgaverne løses, understreger han.

Bag rundspørgen

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt 1001 danskere over 18 år. 

De adspurgte blev bedt om at svare på, om de selv havde modtaget et tilbud om screening?

Sådan blev der svaret:

39,9%   Ja, og jeg tog imod tilbuddet     

4,0 %    Ja, men jeg tog ikke imod tilbuddet      

2.7%     Ja, men har endnu ikke taget stilling 

37.8%   Nej, men jeg ville gerne have tilbuddet

11,6%   Nej, det bekymrer mig ikke

4.0%     Husker ikke

Kilde: Wilke 

 

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.