Skal du bygge til? Kæmpe forskel på kommunernes timepris

Timeprisen borgerne må betale til kommunerne for at behandle deres byggesager svinger fra 289 kroner til 912 kroner.
I Vejle må borgerne betale alle udgifter selv, når de skal have en byggetilladelse. I Gribskov får borgerne en kæmpe rabat.
I Vejle må borgerne betale alle udgifter selv, når de skal have en byggetilladelse. I Gribskov får borgerne en kæmpe rabat. Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM

Hvis du vil søge kommunen om tilladelse til at bygge en carport på din grund, er det langt sjovere at bo i Gribskov end i Vejle. Forskellen i kommunens timepris i behandling af byggesager er nemlig svimlende 623 kroner.

I Vejle Kommune tager man 912 kroner i timen for at behandle borgernes byggesager. I Gribskov er timeprisen 289 kroner, og det forundrer erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, der står bag undersøgelsen af kommunernes priser.

- Vi er faktisk ligeså forundret over, at man kan have en timepris på under 300 kroner, som vi er over, at man kan ende oppe på over 900 kroner. Det skyldes jo, at skatterne betaler noget af udgifterne, der hvor prisen er lav, men vi havde troet, at priserne ville ligge mellem 400-700 kroner. Her bliver det så interessant, hvor lang tid de forskellige kommuner er om at behandle borgernes byggesager. Tid og kvalitet er fortsat vigtigt, siger han til Ritzau Fokus.

Der findes endnu ingen undersøgelser af behandlingstiden i kommunerne, siden systemet blev lavet om i januar 2015.

- Det blev lavet om, fordi nogle kommuner tog helt vanvittige gebyrer. Jeg husker et eksempel fra Fredensborg, hvor en tilladelse til at bygge en 4000 kvadratmeter stor ridehal endte med at koste knapt en million at byggesagsbehandle fra kommunens side. Havde den ridehal ligget i Holstebro i stedet, havde den kostet 20.000 kroner at få byggesagsbehandlet, fortæller han.

I Vejle Kommune mener man ikke, at der skulle være et problem i, at man er landet på den højeste timepris i landet.

- I Vejle Kommune har man valgt at sige, at dem, der gerne vil bygge, må betale, hvad det koster selv. Vi har fortsat et fast lavt gebyr på garager, carporte og udhuse, ligesom vi betaler en gratis forhåndsdialog til erhvervsdrivende, der gerne vil etablere erhverv i Vejle. I nogle tilfælde vil man altså opleve, at det er blevet dyrere, efter den nye regnemodel blev indført, men jeg tror på, at erhvervslivet vil opleve et prisfald, siger Ulla Skjærbæk Johansen, der er afdelingsleder i Byggeri & Industrimiljø i Vejle Kommune til Ritzau Fokus.

Hun har svært ved at forestille sig, at Gribskov Kommune kan levere det samme til en tredjedel af prisen. Det kan de heller ikke, hvis man spørger Dorethe Pedersen, der er centerchef i Center for teknik og erhverv i Gribskov Kommune.

- Det er en meget skrabet version i forhold til Vejle, da vi fra politisk side har valgt, at borgerne ikke betaler for blandt andet kontorhold, ferier og ledelsestid. Det er kun den direkte udgift, de betaler. Vi har fortalt politikerne, at vi kommer ud med stort minus med de her priser. Det skal de så tage stilling til på et kommende møde, siger hun.

Hun medgiver, at prisen er sat for lavt, så man ikke vil få den forventede indtægt til dækning af udgifterne. Om politikerne i Gribskov vil dække det økonomiske hul med skattekroner, er der endnu ikke klarhed omkring, forklarer hun.

Siden årsskiftet har 71 kommuner opkrævet en timepris for at vurderer byggesagstilladelser, mens det i 21 kommuner er gratis. Det får Dansk Byggeri til at afvente tilbagemeldinger på serviceniveauet.

- Nul gebyr er jo ikke en fribillet til at lade området sejle. Det tror jeg heller ikke, de gør, siger Torben Liborius.

Loven siger, at kommuner ikke må opkræve mere end de faktiske udgifter på området.

 

Top 10 over laveste timesatser

289 kroner - Gribskov

300 kroner - Mariagerfjord

360 kroner - Roskilde

365 kroner - Solrød

384 kroner - Kerteminde

386 kroner - Ringsted

447 kroner - Kalundborg

460 kroner - Vordingborg

480 kroner - Varde

482 kroner - Silkeborg

 

Top 10 over højeste timesatser

912 kroner - Vejle

864 kroner - Rødovre

808 kroner - Esbjerg

800 kroner - København

759 kroner - Fredericia

751 kroner - Herning

750 kroner - Horsens

747 kroner - Kolding

741 kroner - Frederiksberg

735 kroner - Aabenraa

 

Kilde: Dansk Byggeri

 

Ritzau Fokus

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.