Skal det hele smides ud? Det skal du gøre ved din mugne mad
Er det kun de mugne skiver af rugbrødet, der skal fjernes, eller skal det hele ud? Få svaret her.
Bvadr og åh, nej. En mugplet på brødet kan ødelægge hele madplanen. Men behøver du smide det hele ud? Ja, det kommer faktisk an på, hvilken slags mad, der er tale om.
Bvadr og åh, nej. En mugplet på brødet kan ødelægge hele madplanen. Men behøver du smide det hele ud? Ja, det kommer faktisk an på, hvilken slags mad, der er tale om. Foto: Scanpix/Arkiv


De fleste kender situationen. Man står i køkkenet og skal lave sig en rugbrødsmad, men rugbrødet ligner ikke sig selv. En grønlig masse har nemlig spredt sig på de yderste skiver i pakken. Nogle vil smide hele rugbrødet i skraldespanden, mens andre blot vil fjerne de mugne skiver og spise resten af brødet.

Professor på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet Susanne Knøchel, forklarer hvad der er det rigtige at gøre, når ens madvarer er blevet mugne.

5 nemme opskrifter, der får dig til at drikke mere vand

Hun forklarer, at der ikke er en enkelt tommelfingerregel, men at det er forskelligt fra fødevare til fødevare.

- Overordnet taler vi om tørre og bløde fødevarer, hvor rugbrød hører til i gruppen af tørre fødevarer. Og når vi taler om rugbrød, så vil man som regel kun have mug på et afgrænset område, så her kan man godt nøjes med at fjerne en stor luns af brødet eller et par skiver efter det mugne område. Man skal blot være opmærksom på, at resten af brødet vil mugne relativt hurtigt efter, siger Susanne Knøchel.

Kan være kræftfremkaldende

Og der er god grund til at reagere, når ens madvarer er mugne, for i forbindelse med mug bliver der dannet et stof, der hedder mykotoxin.

- Det, vi er bange for, når man taler om mug, er disse mykotoxiner. Det er giftstoffer, der bliver dannet i forbindelse med mug, og det er giftstoffer, der har nogle langtidsvirkninger, og de bliver blandt andet kædet sammen med nyre- og leverkræft, siger hun og understreger, at mykotoxinerne ikke forsvinder, hvis man koger sine madvarer.

5 vigtige grunde til, du skal spise mere grønkål

Det er dog ikke alle typer af mug, der danner mykotoxiner, men man kan ikke med det blotte øje se, om det mug, der er på rugbrødet, har dannet giftstofferne. Derfor anbefaler Susanne Knøchel, at man altid reagerer, når ens fødevarer er mugne.

Og er der tale om de såkaldte bløde fødevarer som eksempelvis tomater, juice, leverpostej og syltetøj, så er det ikke nok i modsætning til de tørre madvarer blot at fjerne det mugne område.

- Hvis du har en tomat eller en pakke leverpostej, hvor der er mug på en femtedel af varen, så vil jeg smide det hele ud. Væsken i fødevarerne gør nemlig, at der er en større risiko for, at mug og mykotoxiner trækker ud i hele tomaten eller leverpostejen, uden at man kan se det, forklarer hun.

Sådan bruger du de sunde chiafrø: Læs mere på IN.dk

Mug er velkommen i nogle varer

I nogle enkelte madvarer er mug dog velkommen. Det er eksempelvis i visse typer af ost – eksempelvis skimmelost og brieost - hvor muggen er tilsat i forbindelse med produktionen.

- Man har brugt meget tid på at undersøge de skimmelsvampe, man bruger i fødevareproduktionen, så man ikke bruger svampe, der udvikler mykotoxiner, siger Susanne Knøchel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.