Er du ofte i tvivl om, hvorvidt bananer egentlig skal i køleskabet, eller hvor længe du må have dine madrester til at stå på køl? Det er ærgerligt at skulle smide mad ud, fordi den ikke har været opbevaret rigtigt eller for længe.
Derfor har magasinet ISABELLAS lavet en nem guide til rigtig opbevaring af mad, som kan hjælpe dig med at mindske madspild og sikre dig, at du altid har sprøde grøntsager og frisk mad tilgængelig.
Sådan lægger du vasketøj sammen på rekordtid: Se videoguides på Isabellas.dk
Rigtig opbevaring af mad: Frugt
Æbler, pærer og lignende frugttyper holder længst, hvis de opbevares i køleskabet.
Tropiske frugter som meloner og bananer har det bedst ved omkring 10 grader, så hvis du har et viktualierum er det bedst.
Som hovedregel skal frugter og grøntsager opbevares separat, da nogle frugter (og nogle få grøntsager) indeholder store mængder ethylen, der kan gøre grøntsager bløde og misfarvede.
Hvis frugten har mugpletter skal den kasseres, da skimmelsvamp også kan have spredt sig til resten af frugten, selvom det ikke er synligt.
Umoden frugt skal ligge ude indtil den er moden, hvorefter den skal i køleskabet for at sænke modningshastigheden.
Sådan gør du dit hjem uattraktivt for edderkopper: Se trickene på Isabellas.dk
Rigtig opbevaring af mad: Grøntsager
Grøntsager skal pakkes om, inden de kommer i køleskabet. Put dem i en plasticpose, og prik lufthuller.
Som hovedregel skal frugter og grøntsager opbevares separat, da nogle frugter (og meget få grøntsager) indeholder store mængder ethylen, der kan gøre grøntsager bløde og misfarvede.
Kartofler skal helst opbevares mørkt og koldt i enten et køleskab eller allerhelst et viktualierum.
Rodfrugter, kål og bladgrøntsager har det optimalt i køleskabet.
Løg bliver bitre af direkte sollys og bløde af kulde, så de har det bedst i et mørkt hjørne.
Rigtig opbevaring af mad: Kød
Fersk kød må ikke opbevares i stuetemperatur i mere end to timer.
Kødpålæg skal opbevares i køleskabet og hele pakken skal smides væk, hvis der er mug på eller det virker slimet.
Brug en ren kniv eller gaffel til at tage eller skære kødpålæg.
Hakket kød kan opbevares i køleskabet i en til to dage.
Hele stykker, som bøffer, en hel kylling eller en steg, kan højst opbevares i tre dage i køleskabet.
Stegt kød og gryderetter skal højst opbevares i køleskabet i tre dage.
Hakket kød kan opbevares i fryseren i 4 måneder.
Katharina Schüler, Isabellas.dk, Aller Media