Skæve arbejdstider giver kvaler i familielivet

Mange danskere har skæve arbejdstider og det kan give bøvl, når der er småbørn. For åbningstiderne i daginstitutionerne passer dårligt til det arbejdsliv, der ligger uden for 8-16-modellen.
Har man skæve arbejdstider, kan det være svært at finde institutioner. Langt de fleste er nemlig gearet til 8-16-arbejdslivet. Men mange danskere arbejder i ydertidspunkter.
Har man skæve arbejdstider, kan det være svært at finde institutioner. Langt de fleste er nemlig gearet til 8-16-arbejdslivet. Men mange danskere arbejder i ydertidspunkter. Claus Bech/Scanpix, arkiv

Mange forældre arbejder på så skæve tidspunkter, at de ikke kan nå at hente deres børn i vuggestuen og børnehaven. Inden for flere brancher må forældre oftere arbejde på tidspunkter, hvor institutionerne for længst er lukket, skriver Ugebrevet A4.

I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet blandt fagforbundet HK's medlemmer, er knap halvdelen af småbørnsforældre uenige i, at institutionernes åbningstider stemmer godt overens med deres arbejdstider.

Det skyldes, at åbningstiderne i børnehaver og vuggestuer slet ikke er fulgt med udviklingen på arbejdsmarkedet, mener formand for HK Kim Simonsen.

"I dag har alting meget mere åbent end tidligere. Både butikker og offentlige kontorer. Det er jo svært at finde en forretning, der lukker klokken fem i de store byer. Det eneste, der ikke har ændret sig, men tværtimod er gået den forkerte vej, er daginstitutionernes åbningstider," siger forbundsformanden til Ugebrevet A4.

De skæve arbejdstider vinder især frem inden for handels- og transportbranchen, kommunikationsområdet, i industrien og i byggebranchen, viser en særkørsel fra Danmarks Statistik.

Selvom mange i dag arbejder på skæve tider af døgnet, er åbningstiden i landets daginstitutioner faldet med 18 minutter i snit siden 2008. Det viser den seneste opgørelse fra Projekt Børnepasning. Dengang havde en institution typisk åbent 51,5 timer om ugen, men det var i 2013 faldet til 51,2 timer.

For Maria Olsen fra København er det et dagligt puslespil at få sin 15 måneder gamle søn hentet i vuggestuen. I sit arbejde som optiker har hun først fri halv seks, men vuggestuen lukker og slukker allerede klokken fem.

"Om onsdagen tager min mor fra Falster til København for at hente min søn. I går hentede min svigerinde ham, og sommetider kan min veninde nå at hente ham fem minutter i fem," fortæller Maria til Ugebrevet A4.

Hendes kæreste arbejder som officer i Jylland og er ofte kun hjemme i weekenden. Derfor kan han ikke træde til. Maria Olsen er frustreret over, at hun dagligt må trække på familie og venner for at få kabalen til at gå op.

"Jeg er ked af, at jeg ikke selv kan hente mit barn, og jeg ville ønske, at jeg ikke var så afhængig af andre. Men det kan bare ikke gå op på andre måder," siger Maria Olsen.

Hun så gerne, at kommunerne udvidede institutionernes åbningstider.

"Jeg kan ikke forstå, hvorfor regeringen vil have, at vi arbejder mere og længere, og butikkerne skal have længere åbent, når vi ikke kan få vores børn passet. Der burde være nogle institutioner, der indrettede sig efter de skæve arbejdstider," siger Maria Olsen.

De nuværende åbningstider i institutionerne afspejler slet ikke forældrenes behov, mener Dorthe Boe Danbjørg, der er formand i Forældrenes Landsforening, FOLA.

"Arbejdsmarkedet har ændret sig rigtig meget de senere år. Butiksansatte har efter lukkelovens ophævelse fået nogle helt andre arbejdstider, og kontoransatte skal være fleksible og kan ikke bare smutte klokken 16. Det burde kommunerne kunne matche, men det kan de slet ikke," siger Dorthe Boe Danbjørg til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.