Skær ned på saltet: Så farligt er det
Mange danskere spiser dobbelt så meget salt som anbefalet. Det kan give forhøjet blodtryk, og føre til hjerte-kar-sygdomme og tidlig død.
Brød er en af de helt store syndere, når det kommer til højt saltindhold.
Brød er en af de helt store syndere, når det kommer til højt saltindhold. Foto: Colourbox/free


Hvis du er bedstevenner med saltbøssen, og altid drysser lidt ekstra salt på din mad, så er det på tide at ændre dine vaner.

Vi må spise fem gram salt om dagen, hvilket svarer til cirka en teskefuld. Alligevel spiser mænd ofte dobbelt så meget som anbefalet, og kvinder spiser halvanden teskefuld salt om dagen.

Fire ud af ti danskere har forhøjet blodtryk, og en af årsagerne er vores høje saltforbrug. Beregninger fra Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse viser, at 400.000 færre danskere vil have forhøjet blodtryk, hvis vi stopper med at proppe munden med for meget salt.

Derfor er det en rigtig god idé at ændre sine saltvaner. Forhøjet blodtryk er nemlig den risikofaktor, der er skyld i flest tidlige dødsfald, og forhøjet blodtryk giver især øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

- Det kan være meget skadeligt at spise for meget salt. Det slider på hele systemet, vores hjerter og vores blodkar, siger Ulla Toft, der er seniorforsker ved Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse.

Det kan være svært at holde styr på, hvor meget salt man får i løbet af dagen. I en undersøgelse YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen svarer seks ud af syv, at de tror, at danskerne generelt spiser for meget salt, men det er kun en tredjedel, der selv vurderer, at de spiser mere salt end anbefalet.

- Vi får 80 procent af den salt, vi spiser, fra forarbejdede fødevarer, som vi køber i supermarkeder, i restauranter og kantiner. Det ligger gemt inde i vores fødevarer, og derfor er vi ikke bevidste om, hvor meget salt vi egentligt får, siger Ulla Toft.

Brød, kødpålæg, ost og færdigretter er ofte store syndere, når det kommer til indholdet af salt. Hvis du ønsker at gå uden om fødevarer med et stort saltindhold, så skal du gå efter bestemte produkter.

- Der står en lang række produkter med mindre salt på hylderne i butikkerne. Man kan finde dem ved at gå målrettet efter Nøglehulsmærket eller ved at kigge nærmere på næringsdeklarationen, siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Sådan undgår du at få for meget salt:

- Hold igen med kødprodukter, pålægsprodukter og brød, da disse fødevarer ofte indeholder meget salt.

- Hold dig fra fastfood og færdigretter.

- Kig efter saltindholdet på næringsdeklarationen.

- Gå efter nøglehulsmærkede produkter.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.