RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Skæbnedag: Denne dag afgøres Ryanair-konflikten

Arbejdsretten har onsdag bestemt, at der mandag 15. juni kommer en afgørende beslutning i sagen mellem Ryanair og LO-fagbevægelsen.
Fagbevægelsen i form af LO vil have rettens ord for, at man lovligt kan gå ind i en konflikt med Ryanair.
Fagbevægelsen i form af LO vil have rettens ord for, at man lovligt kan gå ind i en konflikt med Ryanair. Foto: Iver Houmark Andersen

Den 15. juni er skæbnedagen, hvor det efter al sandsynlighed bliver afgjort, om fagbevægelsen får grønt lys til at indlede en konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn.

Det oplyser advokat i LO-fagbevægelsen Peter Nisbeth efter dagens retsmøde, der var en slags mellemregning i fagbevægelsens strid med det irske flyselskab.

Ifølge Peter Nisbeth kan sagen den 15. juni få mindst tre udfald.

- Dommerne kan give fagbevægelsen ret til at føre en konflikt mod Ryanair. Eller dommerne kan beslutte, at Arbejdsretten vil spørge EU-Domstolen til råds. Der kan også blive tale om at behandle sagen ifølge irsk lovgivning, siger han til Avisen.dk.

Kan lamme selskab

Vælger dommerne den 15. juni at følge fagbevægelsens ønske og beslutte, at en sympatikonflikt mod det irske flyselskab er i orden, vil det formentlig få store konsekvenser for selskabet.

Næsten alle, der håndterer bagage i Københavns Lufthavn, er nemlig medlemmer af fagforbundet 3F, og i tilfælde af konflikt må ingen af bagageportørerne flytte bagage for selskabet. Flymekanikerne i Dansk Metal må heller ikke servicere flyene.

Dermed kan det også få konsekvenser for de mange børnefamilier, der har booket billetter til årets sommerferie gennem lavprisselskabet.

Skolernes sommerferie begynder nemlig den 26. juni, og til den tid kan Ryanairs flyvninger fra København således være lammet.

Udsigt til afgørelse

Siden Ryanair begyndte at flyve fra København 18. marts, har der været strid mellem parterne både i Arbejdsretten og i Københavns Byret.

Formanden for stewardesserne og piloterne i Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast, er glad for udsigten til, at der endelig kommer en afgørelse i sagen.

- Vi er mægtig glade for, at der nu endelig kommer en afgørelse i sagen. Allerhelst ser vi selvfølgelig, at vi får en overenskomst, men det ser ikke ud til at blive tilfældet, siger Thilde Waast til Avisen.dk.

Ikke meget videre

Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson, var også til stede i arbejdsretten. Han havde dog ikke mange kommentarer efterfølgende.

- Vi kom ikke så meget videre ved dagens retsmøde. Der skete egentlig ikke noget særligt, sagde han til Avisen.dk.

Ryanair har for vane at forsøge at trække ømtålelige retssager ud. På den baggrund kunne man forestille sig, at Eddie Wilson var skuffet over, at der kommer en afgørelse 15. juni i Arbejdsretten. Men det gav han ikke udtryk for.

- Der kommer et retsmøde igen 15. juni, og så må vi tage den derfra, lød det fra ham.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.