Sjakket i skurvognen boykotter politikerne: "De ved ikke en skid!"

1. maj handler først og fremmest om sammenhold mellem arbejderne. For politikerne har for længst mistet grebet om virkeligheden. Sådan lyder dommen fra murer-sjakket.
Politikerne aner ikke noget om vores verden, lyder det fra murer-drengene Nicolaj og Nikolas i skurvognen. 
Politikerne aner ikke noget om vores verden, lyder det fra murer-drengene Nicolaj og Nikolas i skurvognen.  Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

Når politikere og fagforeningsfolk i dag stiller sig på talerstolen i Fælledparken, skal de ikke regne med, at det alle de fremmødte arbejdere, der gider lytte til deres budskab. 

Det fastslår sjakket på syv murere, der har inviteret Avisen.dk med ind i skurvognen på Teglholmen i Københavns Sydhavn.

- Politikerne de er så langt væk fra virkeligheden. De kender slet ikke vores branche, lyder det fra Morten Mortensen på 54 år. 

De ved ikke en skid

Murer-sjakket holder frokostpause og snakken går på 1. maj, som er deres - arbejdernes - kampdag. 

Og der er stadig meget at kæmpe for, mener 61-årige Leon. Men det er de unges kamp, mener han. 

Han har ikke tænkt sig at tage ind i Fælledparken og høre på 'tomme løfter': 

- Politikerne i dag - de snakker og snakker, men de ved ikke en skid. Og der sker ikke en skid, lyder fra Leon. De er jo bare børn af tidligere politikere. Mange af dem af jo aldrig nogensinde lavet en skid. 

Silas Jensen og Morten Mortensen mener, det er bunduretfærdigt, at håndværkere med fysisk krævende arbejde skal blive i ligeså lang tid på arbejdsmarkedet som akademikere. Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

Og kollega Morten Mortensen, der heller ikke deltager i 1. maj i Fælledparken, supplerer: 

- De har bare læst en masse bøger om, hvordan man burde lave politik. De er så fjerne fra det virkelige arbejdsliv. 

I Fælledparken for hyggens skyld 

Og det er ikke kun de mere erfarne murere, der ikke har tiltro til politikerne: 

24-årige Christoffer Petersen har tænkt sig at tage i Fælledparken. Men kun for at mødes med kammeraterne og møde arbejdskollegaer. 

- Vi skal nok bare drikke nogle bajere, det er mere for hyggens skyld. Jeg regner ikke med at se nogle taler. 

For trods en massiv politikerlede i skurvognen, så er sammenholdet blandt kollegaerne stærkt: 

Stærkt sammenhold blandt kollegaer

- Det er vigtigt, at vi står sammen. Vi gider ikke det lort med, at vi skal rende rundt og underbyde hinanden, mens vores arbejdsforhold bliver dårlige. Det er en nedadgående spiral, siger Nicolas Jensen på 32 år. Han tager også i Fælledparken sammen med sine børn.

Det samme gør Silas Jensen, også 32. Og han tager børnene på fire og seks år med. 

- For mig handler det om at vise dem, at man solidarisk med sine kollegaer. Og at man som arbejdstag er stolt af sit fag, men vil have ordentlige forhold. 

Og der er stadig langt vej til ordenlige forhold, er murersjakket enige om. I dag handler kampene især om social dumping, uddannelse og pensionsalder. 

 For den stigende pensionsalder matcher ikke et murer-arbejdsliv. Derfor kræver murerne en differentieret pensionsalder. 

Må tage smertestillende 

- Jeg havde nok ikke valgt at blive murer, hvis jeg vidste, at jeg skulle blive, til jeg er 72 år, som det ser ud nu. Det er ikke realistisk. Vi er jo nedslidte før tid. 

Alle syv i skurvognen kender en eller flere kollegaer, der må tage smertestillende medicin for at klare arbejdet.

Og det starter allerede i 30-årsalderen, fortæller Nikolas Jensen. 

- Smerter i ben og albuer begynder at komme, når folk er i starten af trediverne. Det er meget normalt her. 

Der skal noget i maven, når man som sjakket her knokler igennem. Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

Morten Mortensen mener, det er dybt uretfærdigt, at håndværkere skal arbejde lige så længe som akademikere. 

- Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan nogen af mine kollegaer skulle være i stand til at rende rundt på et tag og lave tagsten som 70-årig. Det er ikke rimeligt. 

Ikke en ordentlig uddannelse

Det er også et problem, at de unge ikke kan få ordentlige lærepladser, mener sjakket: 

- Jeg kan fandeme godt forstå, at de unge søger væk fra murer-faget med de vilkår, de skal finde sig i under uddannelsen, lyder det fra Nikalas Jensen. 

Det handler om, at de unge lærlinge i dag ikke får tilbud en praktikaftale fra start til slut, men ofste må tage til takke med kortere perioder på del-kontrakter, der bliver vekslet med skolepraktik. 

- Det er jo ikke en ordenlig uddannelse, de ender med at få, siger Silas Jensen.  

 Pamperi i fagbevægelsen 

Og det er ikke kun politikerlede over for dem på Christiansborg, der hersker i skurvognen. Også fagbevægelsen får en kølig skulder:

- Desværre minder toppen af fagbevægelsen om de andre levebrøds-politikere. De klynger sig til magten for længe, lyder det fra Leon Berg. 

Leon Berg og 'Buller' mener, at tilliden til fagbevægelsestoppen er dalende. Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

Han mener, at uheldige historier i pressen om pamperi og kæmpepensioner i fagbevægelsens top er med til at give et blakket ry. 

- Men når vi brokker os over fagforeningen, må vi jo også huske, at fagforeningen er os selv. Det er os, der vælger dem, der sidder i fagforeningen, erkender han. 

Og Morten Mortensen bakker op. 

- Ja vi glemmer at kigge indad.  

Kollegaer er alt 

De syv mænd tager skarp afstand til kollegaer, der nøjes med at være med i en gul fagforening eller kun en a-kasse. De bliver kaldt 'nasserøve', der tager del af de gode, som 3F-medlemmer betaler til. 

- Det er så usolidarisk. Vores fagforening og overenskomst er så sindsyg vigtig, for den fastsætter vores arbejdsvilkår. Uden den havde vi ingen skurvogn, ingen sikkerhed på arbejdet og fastsatte mindstepriser. 

Og netop solidaritet mellem de unge og ældre i sjakket er tydelig her i skurvognen. 

- Kollegaer er alt. Og vi kan ikke undvære det her netværk. Det er det, der driver en om morgenen, siger Nikolas Jensen. 

- Og man svigter helle ikke sine gode kollegaer. Derfor møder man op om morgen, også selvom man ikke føler sig helt på toppen, siger Morten Mortensen. 

Lizette skal vise sit værd 

I skurvognene er alle enige om, at LO's formand Lizette Risgaard virker som en 'kvinde med ben i næsen'. Hun får stor ros for, at hun få dage efter at have vundet formandsposten valgte at fyre flere topchefer i LO's administrative ledelse.

Men hun har endnu til gode at vinde murernes tillid: 

- Lizette skal vise, hvad hun dur til til trepartsforhandlingerne. Hun skal tænke på en tidligere tilbagetrækningsalder. Og når man er arbejdstager, skal man sikres ordentlige uddannelsesmuligheder. De faglærte i uddannelse skal ikke bare blive spist af med små dele-lærekontrakter. Og så skal der sættes en stopper for social dumping, siger Silas Jensen.

 Efter frokost er det tilbage på byggepladsen. Det gode kammeratskab i murer-sjakket er tydeligt. Men sammenholdet er også nødvendigt, mener de. Foto: Maria Jeppesen/Avisen.dk

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.