Sjælland drukner i dårlige betalere

Det vrimler med dårlige betalere på Sjælland, der stadig hænger fast i krisen. Som eneste sted i landet stiger gælden stadig her.
På Lolland er forladte huse på tvangsauktion ikke et særsyn.
På Lolland er forladte huse på tvangsauktion ikke et særsyn. Martin Dam Kristensen

Sjællændere sidder i gæld til halsen. I kommunerne øst for Storebælt bor den største andel af borgere, der er så håbløst forgældede, at de er havnet i RKI’s register over dårlige betalere.

Det viser en ny undersøgelse, som tænketanken Cevea har lavet.

Mens borgernes gæld falder i alle andre regioner, er det overhovedet ikke tilfældet på Sjælland. Her ramte krisen borgerne ekstra hårdt, forklarer Frank Papsø, der er nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian, som administrerer RKI.

- Huspriserne på Sjælland var pumpet meget hårdt op før krisen, fordi de lå så tæt på hovedstaden. Da boligboblen brast, faldt priserne ekstra meget på Sjælland, og langt flere mennesker blev insolvente her end i resten af landet, siger Frank Papsø.

LÆS OGSÅ: Se hvor mange dårlige betalere der bor i din kommune

Analysechef Frank Skov fra Cevea ser med alvor på den økonomiske klemme, mange sjællændere befinder sig i.

- Der bor en masse mennesker her, som har fået spændt sig selv for hårdt op til krisen, mens tingene stadig kørte godt, og som nu er havnet i fælden og ikke kan flytte sig ud af stedet, siger Frank Skov.

Lolland i bundløs gæld

Værst står det til på Lolland. Her er mere end hver tiende lollik registeret som dårlig betaler. De mindst gældsplagede borgere bor derimod nord for København. Allerød har med to procent af sine borgere i RKI færrest dårlige betalere.

En registrering som dårlig betaler har store personlige konsekvenser for den enkelte borger, forklarer Frank Skov fra Cevea.

- Når du først står i RKI, er der pludselig mange ting, du ikke kan. Du er meget fanget og kan ikke låne. Du kan ikke få et mobilabonnement, og par, der gerne vil skilles, kan ikke flytte fra hinanden.

LÆS OGSÅ: Fanget i gæld? Sådan slipper du af med gælden

I ganske få kommuner som for eksempel Roskilde og Solrød ser gælden faktisk ud til at falde. Men tallene snyder, forklarer Frank Papsø fra Experian.

- Det kan ofte forklares med, at gælden bliver forældet. Loven siger, at folk skal ud af RKI, når de har stået med gælden i over fem år uden at kunne gøre noget ved den. Det er det, tallene er et udtryk for. Der er ikke bedringer på Sjælland, siger direktøren.

Ryddet fra landkortet

Den bundløse gæld skaber massive problemer for udkantskommuner som Lolland og Guldborgssund, forklarer Frank Papsø fra Experian.

- Når boligerne ryger på tvangsauktion, bliver de købt af spekulanter, der lejer dem ud til socialt ramte personer. Når der pludselig flytter flere kapitalsvage folk til, skal kommunerne af med sociale midler til dem, siger Frank Papsø.

LÆS OGSÅ: Bundløs gæld: Amalie shopper for 16.000

Kommunerne køber ofte selv huse på tvangsauktionerne med puljepenge fra staten. Og så river de dem ned, netop for at undgå at tiltrække flere ressourcesvage borgere.

- Den udvikling er allerede i fuld gang i udkanten, og om ti år vil vi se, at små landsbyer helt er ryddet fra landkortet, siger Frank Papsø.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.