Sjælden søvnsygdom: Du har sex, mens du sover

Sexomni er navnet på en nu anerkendt søvnlidelse, hvor især mænd ufrivilligt kommer til at have sex med deres sengepartnere.
Hvis man lider af sygdommen sexomni, er det nok en god idé kun at dele seng med en, man ved, er med på løjerne.
Hvis man lider af sygdommen sexomni, er det nok en god idé kun at dele seng med en, man ved, er med på løjerne. Colourbox

Nogle går i søvne. Andre er plaget af mareridt om natten.

Og så er der dem, der i søvne kaster sig over partneren og har sex – uden at være klar over det.

Søvnforstyrrelsen 'sexomni' er af det amerikanske søvnselskab netop blevet anerkendt som en søvnlidelse på linje med søvnapnø og at gå i søvne. Det betyder, at den regnes som lige så naturlig som andre søvnsygdomme, for eksempel søvnvandring, skriver Videnskab.dk.

Læs om en dansk voldtægtssag, hvor sexomni førte til frifindelse, på Videnskab.dk

»Nogle synes, at sexomni har et komisk skær. Men de tilfælde, jeg har været involveret i som vurderingsmand i Danmark, var bestemt ikke nogen spøg. Ofrene har været ramt, og den enkelte person har været ramt.«

»Det er vigtigt, at man har en meget stringent vurdering af sagerne. Vurderingerne er vanskelige, risikoen for fejldiagnosticering foreligger, og ofrene kan omfatte børn, unge og kvinder,« fortæller Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og professor i neurofysiologi ved Københavns Universitet.

At sammenligne sexomni med at gå i søvne er faktisk rammende. Begge fænomener er såkaldte parasomnier – søvnfænomener, hvor den sovende gør eller oplever ting i søvne, som vedkommende ikke selv kan styre.

Sexomni er en af de mest sjældne parasomnier, og der bliver derfor ikke forsket så meget i den.

Læs også hos Videnskab.dk: Tjek dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?

Men lige nu har den opsigtsvækkende lidelse fået fornyet interesse fra søvnforskere.

Det er sket i forbindelse med, at Brandon Moore, der forsker i psykiatri ved Western Michigan University i USA, har fremlagt nye forskningsresultater på det årlige møde i foreningen American Academy of Psychiatry and the Law.

Resultaterne tog udgangspunkt i et studie af en 44-årig mand, som led af sexomni. I alle de 20 år, han havde været gift, havde han nogle nætter grebet fat i sin kone og gennemført samlejer. Han havde også givet hende smæk og nevet hende.

»Det er helt bestemt en prøvelse for deres ægteskab,« fortæller Brandon Moore til MedPage Today.

Læs også hos Videnskab.dk: Pokkers: Penis falder af efter sex

Brandon Moores beskrivelse vækker interesse, fordi fænomenet ikke er blevet behandlet særlig tit i videnskabelige publikationer.

Poul Jennum er enig i, at sexomni er overset, men gør opmærksom på, at man langt fra kan kalde det en almindelig lidelse.

Kun forholdsvis få sager er blevet beskrevet i den internationale videnskabelige litteratur, og der findes kun få juridiske sager, hvor folk har sex-krænket, fordi de led af sexomni.

»Parasomnier er hyppige. Men de voldelige, hvor man slår ægtefæller eller forgriber sig på dem, er meget sjældne. Her i Danmark har vi en vurderingssag omkring sexomni en gang om året eller hvert andet år. Så jeg vurderer, at det bestemt ikke er særlig udbredt,« siger Poul Jennum.

Der er stor forskel på, hvordan sexomni kommer til udtryk. De fleste rører kun ved den, de sover sammen med.

Alene i sjældne tilfælde fører det til fuldbyrdede samlejer – som i det tilfælde, Brandon Moore har undersøgt.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Frivillig sex skader lige så meget som voldtægt

Brug soveværelset til søvn og sex

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.