Sisis sidste sten på pyramiden: Egypterne skal til valg

Efter lang tids forsinkelse holder Egypten parlamentsvalg i oktober, det første i tre tumultariske år.
Egyptens tidligere hærchef Abdel Fattah al-Sisi vandt præsidentvalget i 2014 med 96 procent af stemmerne. (Arkivfoto)
Egyptens tidligere hærchef Abdel Fattah al-Sisi vandt præsidentvalget i 2014 med 96 procent af stemmerne. (Arkivfoto) Foto: Maxim Shemetov/AP

Egypterne skal til stemmeurnerne i oktober, meddeler landets valgkommission søndag.

Parlamentsvalget er det endelige skridt i en køreplan for demokrati, som militærstyret fremlagde efter at have fjernet den folkevalgte islamistiske præsident Mohamed Mursi fra magten i juni 2013.

Hærchef Abdel Fattah al-Sisi overtog magten og fik siden 96 procent af stemmerne ved præsidentvalget i maj 2014.

Ifølge kritikere af præsident Sisis styre er hans køreplan for demokrati alvorligt skæmmet af den hårde kurs over for politiske modstandere.

Militærstyret har slået hårdt ned på landets islamister og har stemplet Det Muslimske Broderskab som en terrorbevægelse. Hundredvis af bevægelsens tilhængere er blevet dræbt under demonstrationer, og titusinder er anholdt.

Flere ledere fra Det Muslimske Broderskab, som sad på magten indtil Mursi blev væltet, er dømt til døden ved egyptiske domstole.

Parlamentsvalget kommer til at foregå i to faser fra den 18.-19. oktober. Fra den 17. oktober kan egyptere bosat i udlandet afgive deres stemme, skriver avisen al-Masry al-Youm.

Anden fase finder sted 22.-23. november, og derpå ventes et resultat klar i begyndelsen af december.

Første del af parlamentsvalget skulle oprindeligt have været indledt i marts, men blev udskudt, efter en domstol erklærede dele af den egyptiske valglov forfatningsstridig.

Egypten har ikke holdt parlamentsvalg siden 2012 og har været uden et fungerende parlament i de seneste par år, efter en domstol opløste den demokratisk valgte forsamling.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.