Singleforælder? Her er din guide til ferie med børn

Er du en af de godt 186.000 enlige forældre som også genre vil holde ferie, så kan du her få lidt tip og nogle gode råd til, hvordan du slipper for vasketøjet og får tid til en god bog eller en eftermiddags-øl med andre voksne.
Sådan, far. Bliv du bare under parasollen, så bliver jeg i poolen. :-)
Sådan, far. Bliv du bare under parasollen, så bliver jeg i poolen. :-) Foto: Scanpix/modelfoto

Du ved det godt. Hvis du bliver hjemme i ferien, så slipper du ikke for dagligdagens trivialiteter.

Så giv dig selv og dine børn den gave at forlade hjemmet, støvsugeren og vasketøjet - og tag på ferie. Du fortjener det.

I samarbejde med Singleplus.dk har Avisen.dk samlet følgende gode råd og tip, som kan hjælpe dig med at skabe rum for at dase, lege og være sent oppe.

 1. Hvis dine forestillinger om ferie med børn skal have et lille skub, så er singlecamping, ferie i udlandet eller musikfestivaler populære. Af andre populære ferieformer kan nævnes shelterture, højskoleophold, sommerskoler, sommerhusferie, ø-lejr og bondegårdsferie.

 2. Vær i god tid, det giver tid i ferien.
  Det kræver nemlig mange overvejelser, koordinering og store beslutninger at skulle planlægge den første ferie som skilsmissefamilie. Men for børnenes skyld skal du prioritere at få klarlagt, hvad der skal ske i ferien, og du skal gøre det i god tid.
  Inddrag børnene, så de får ejerskab af turen, mens du høster det dejlige ved forventningensglæde hos børnene.

 3. Det er mere børnevenligt og voksenvenligt at rejse med andre børnefamilier i samme situation.
  Der er hele tiden flere til at holde øje og hjælpe. For eksempel i lufthavnen, på hotellet, ved stranden og ved måltiderne.
  Der er måske ligefrem overskud til lidt voksentid, mens dine børn leger med de andre børn.

 4. For at komme i gang med planlægningen af en fællesferie med børn, kan det hjælpe dig, at finde andre i samme situation. Prøv i chatrooms, debatfora og rejsegrupper på nettet.

 5. Her finder andre singleforældre med børn deres ferier og rejser - men søg selv videre på nettet. Der er masser af muligheder:
  - www.campone.dk
  - www.ruby-rejser.dk
  - www.singlecamping.dk
  - www.nadana.dk
  - www.spies.dk - ferie for den lille familie
  - www.TUI.dk - rejs alene med børn. (Tidligere StarTour)-
  www.mycamp - singlecamp for forældre og børn


Flere er ene om deres børn

Pr. 1. januar 2016 er der i følge Danmarks Statistik 186.516 enlige forældre med børn i Danmark.

Heraf er 34.752 enlige fædre, og af dem er der 41 enlige mænd med fem børn eller flere. Til gengæld er der 820 enlige kvinder med fem eller flere børn.

I det hele taget bliver der flere og flere enlige med børn. Alene fra 2012 til januar i år er antallet af enlige med børn steget med 11.512 personer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.