Simone på barsel ramt af kontanthjælpsloft: Jeg kan ikke forlade min baby for at arbejde

Simone Gudmann Larsen er blevet ramt af kontanthjælpsloftet, mens hun er på barsel med sin fem måneder gamle søn. Hun kan ikke se, hvordan hun skal kunne arbejde sig ud af sin situation.
Simone Gudmann Larsen er blevet ramt af kontanthjælpsloftet, mens hun er på barsel. Det sætter hende i en svær økonomisk situation.
Simone Gudmann Larsen er blevet ramt af kontanthjælpsloftet, mens hun er på barsel. Det sætter hende i en svær økonomisk situation. Foto: Simone Gudmann Larsen

Simone Gudmann Larsen føler sig fanget af kontanthjælpsloftet.

Hun er 24 år, bor i Kerteminde og er på barsel med sin knap fem måneder gamle søn og kan ikke forlade ham for at tage et arbejde, før han bliver lidt ældre. Alligevel bliver hun som enlig forsørger ramt af kontanthjælpsloftet og mister af den grund 3.400 kroner om måneden.

- Jeg kan virkelig ikke tage et job, når jeg har en lille baby, der skal passes. Jeg er alenemor, så faren til mit barn kan ikke hjælpe med at passe ham. Og jeg synes, det er for tidligt at sende ham i dagpleje, siger Simone Gudmann Larsen.

Hun føler ikke, at det er rimeligt, at hun bliver ramt af en regel, der skal få hende til at tage et arbejde, når hun lige er blevet mor.

- Jeg er blevet sat i en økonomisk klemme, som jeg ikke selv kan gøre noget for at komme ud af. Jeg har grædt rigtig meget over, at jeg ikke selv har mulighed for at gøre noget for at ændre min egen situation. Jeg er magtesløs, siger Simone Gudmann Larsen.

Umuligt at forlade baby

Som en del af den nye kontanthjælpsreform har regeringen også indført et krav om, at man skal arbejde 225 timer om året for ikke at blive ramt på pengepungen.

Hvis man er på barsel, får man udskudt kravet om at optjene de 225 timer til barslen er slut. Argument for det er, at man indtil da ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Men det gælder altså ikke i forhold til at blive ramt af kontanthjælpsloftet. 

- Det giver ingen mening, at man bliver ramt af kontanthjælpsloftet, når man er på barsel. Jeg ville ikke på nogen måde have mulighed for at forlade min lille dreng og tage på arbejde. For det første fordi jeg ikke har nogen, som kan passe ham. For det andet fordi han har brug for sin mor ligesom alle andre børn, siger Simone Gudmann Larsen.

Inden Simone Gudmann Larsen gik på barsel, var hun på SU og i gang med at gå til sine afsluttende eksaminer på VUC. Derfor fik hun SU på barsel de første tre måneder, efter hun havde født. Men da VUC er en ungdomsuddannelse, og fordi Simone Gudmann Larsen ikke havde gået på skolen i mere end halvandet år, røg hun efter de tre måneder over på den cirka 2.000 kroner lavere kontanthjælpsydelse.

- Når jeg er færdig med min barsel, vil jeg starte i skole igen, men lige nu er altså låst i en virkelig svær økonomisk situation. Nu får jeg 10.400 kroner udbetalt og har faste udgifter for omkring 8.000 hver måned. Det vil sige, at jeg kun har lidt over 2.000 kroner tilbage at leve for en hel måned for mig og min baby, siger Simone Gudmann Larsen.

Dyrt at have et lille barn

Selvom Simone Gudmann Larsen forsøger at leve så billigt, som hun kan, synes hun, det er svært at få 2.000 kroner til at række, når man har et lille barn.

- Jeg prioriterer at bruge de få penge, jeg har, på min dreng, for jeg vil helst ikke have, at han skal mangle noget. Pengene går til mad, tøj og hvad han ellers har brug for. Jeg kan som regel finde godt genbrugstøj til en 10’er, men han vokser hurtigt ud af det og skal derfor have nyt, siger Simone Gudmann Larsen og uddyber:

- Jeg har også været så uheldig, at jeg ikke kan amme. Jeg køber derfor modermælkserstatning et par gange om ugen, men da hver dåse koster 210 kroner, fordi den skal være allergi-venlig, da min dreng er disponeret for at kunne udvikle allergi, løber den udgift alene hurtigt op, siger hun.

Fordi Simone Gudmann Larsen prioriterer at bruge sine penge på sin søn, har hun ingen penge til overs til sig selv.

- Jeg har næsten ikke råd til mad til mig selv og har derfor også aftalt med min mor, at jeg spiser hos hende et par gange om ugen, siger hun.

Hun føler ikke, at hun får lov til at glæde sig over at være blevet mor.

- I stedet føler jeg, at jeg skal stresse igennem min barsel for at komme ud på arbejdsmarkedet. Det er virkelig ærgerligt og trist, siger Simone Gudmann Larsen.

Hjælp fra familie og venner bliver nødvendigt

Hun har selv tænkt meget over, om hun kan gøre noget for at redde sig ud af den økonomiske klemme, hun er fanget i.

- Jeg har været meget i tvivl, om jeg var nødt til at flytte fra min lejlighed, men hvis jeg skal flytte, kræver det, at jeg har penge til at lægge et nyt indskud. De penge har jeg ikke, siger hun.

Simone Gudmann Larsen tror derfor, at hun bliver nødt til at bede om hjælp fra familie og venner til at kunne klare sig nogenlunde igennem hverdagen, mens hun er på barsel.

- Jeg er et voksent menneske, som har fået mit eget barn. Jeg vil meget gerne kunne forsøge mig selv og min egen lille familie, men på grund af kontanthjælpsloftet kommer jeg til at sidde så stramt i det, at jeg ikke kan se, hvordan jeg skal kunne klare mig igennem hverdagen, hvis ikke jeg får noget hjælp af andre, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.