Sikkerhedsbrist: Byge af påbud til danske vejarbejdere

Næsten to påbud i snit for hvert besøg er resultatet af Arbejdstilsynets rundtur til byggepladser ved veje og togbaner i hovedstadsområdet.
Arbejdstilsynet har uddelt 42 strakspåbud under besøg på 22 byggepladser.
Arbejdstilsynet har uddelt 42 strakspåbud under besøg på 22 byggepladser. Arkivfoto: Torkil Adsersen/Scanpix

Det står sløjt til med sikkerheden for de ansatte på byggepladser ved nye veje og jernbaner i hovedstadsområdet. Det skriver P4 København, der har fået aktindsigt i 22 tilsyn, som Arbejdstilsynet har lavet på byggepladserne i 2015 og i de første tre måneder af 2016.

På 22 besøg har arbejdstilsynet uddelt 42 strakspåbud, som er et påbud, der kun gives, når arbejdsmiljøproblemerne er så alvorlige, at de skal løses straks.

Det er ofte arbejde på usikre stilladser og udgravninger med fare for sammenstyrt, der har udløst bygen af strakspåbud fra Arbejdstilsynet på de 22 byggepladser.

Tier i frygt
Ifølge fagforeningen 3F er medarbejderne flere steder så pressede, at de ikke tør at kræve mere sikkerhed af frygt for at blive fyret.

- Mottoet er, at man skal gøre, hvad der bliver sagt. Det er kæft, trit og retning, så hvis arbejdsgiveren siger: Nu gør du sådan, så stiller man ikke krav om noget, siger arbejdsmiljøansvarlig i 3F's byggegruppe Flemming Hansen til P4 København.

Dansk Byggeri – som varetager blandt andet byggeselskabernes interesser – erkender, at der på visse byggepladser er et problem.

- Man skal ikke sætte sikkerheden over styr, for at sikre økonomien. Det er vigtigt at selskaberne passer på med de hurtige løsninger, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, til P4 København.

Østeuropæere i farezonen
Det er ikke kun på veje og jernbaner, at medarbejdernes sikkerhed halter. Avisen.dk kan i dag, tirsdag, fortælle, hvordan især østeuropæiske medarbejdere på byggepladser sætter livet på spil.

- Nogle danskere har måske hørt om, hvordan arbejdere fra Asien arbejder under slavelignende og farlige forhold i den rige ørkenstat Dubai. Vi kan pege på flere byggepladser i Danmark, hvor sikkerheden er lige så dårlig som i Dubai. Og hvor østeuropæiske arbejdere mangler viden og redskaber til at kunne reagere, siger
Freddy Ridderhaugen, formand for Byggefagenes Sikkerheds- og arbejdsmiljøudvalg i Storkøbenhavn, til Avisen.dk.

I Arbejdstilsynet bekræfter tilsynsførende Flemming Overby, at der er byggepladser med udenlandsk arbejdskraft, hvor håndværkerne arbejder under farlige forhold.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.