Shimon Peres er død

Den tidligere præsident og nobelprismodtager er død, efter at han fik et slagtilfælde for to uger siden.
Forhenværende premierminister og præsident i Israel Shimon Peres er død i en alder af 93 år.
Forhenværende premierminister og præsident i Israel Shimon Peres er død i en alder af 93 år. Foto: Goran Tomasevic/Reuters

Den tidligere israelske præsident og nobelpristager Shimon Peres er død. Han blev 93 år. Det oplyser hans personlige læge, Rafi Walden, der også var hans svigersøn, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Peres blev indlagt på hospitalet 13. september. Han fik et slagtilfælde efter indlæggelsen og blev lagt i kunstigt koma.

Ifølge læge Rafi Walden havde Shimon Peres gjort visse helbredsmæssige fremskridt på det seneste, men tirsdag forværredes hans tilstand pludselig. Han døde på hospitalet i Tel Aviv omkring klokken tre natten til onsdag lokal tid.

Også tidligere på året havde Shimon Peres problemer med helbredet. Således var han på hospitalet to gange i januar på grund af problemer med hjertet.

Ved det ene tilfælde foretog læger et indgreb i en arterie. Nogle dage senere blev han skyndsomt indlagt med smerter i brystet.

Den 93-årige veteranpolitiker har haft næsten alle betydelige poster i Israel og har to gange været premierminister. Han bestred fra 2007 frem til 2014 den overvejende ceremonielle post som præsident.

Shimon Peres modtog i 1994 Nobels fredspris sammen med premierminister Yitzhak Rabin og den daværende palæstinensiske præsident, Yasser Arafat.

Anledningen var den såkaldte Oslo-aftale, der dengang var et gennembrud i den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Peres blev født 2. august 1923 i Wieniawa i det daværende Polen. I dag ligger byen i Hviderusland.

Hans familie udvandrede ti år senere til det daværende Palæstinamandat, hvor de slog sig ned nær Tel Aviv.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.