SF'er om mistet stemmeret: Stort demokratisk problem

Det er et stort demokratisk problem, når et voksende antal borgere ikke har mulighed for at gøre deres demokratiske indflydelse gældende, mener SF's Özlem Cekic.
Det er et stort demokratisk problem, når et voksende antal borgere ikke har mulighed for at gøre deres demokratiske indflydelse gældende.
Det er et stort demokratisk problem, når et voksende antal borgere ikke har mulighed for at gøre deres demokratiske indflydelse gældende. Scanpix

Et voksende antal danskere gøres økonomisk umyndige og mister dermed stemmeretten.

Men det er et stort demokratisk problem, mener ligestillingsordfører i SF Özlem Cekic.

- Hvad er rimeligheden i, at maniodepressive, som i en manisk periode måske har købt for 100.000 kroner over en weekend, også fratages retten til at stemme hvert fjerde år – det allermest grundlæggende i et demokrati, spørger hun.

SF fremsatte i folketingssamlingen 2013/14 et beslutningsforslag om at give borgere under værgemål ret til at stemme til kommunal-, regional- og EP-valg. Folketingsvalg indgik ikke i forslaget.

- Det ville være et brud på Grundloven. Men vi har den principielle holdning, at borgere under værgemål også skal have ret til at stemme til folketingsvalget. Og derfor håber vi, at vi også kan ændre det, når Grundloven på et tidspunkt skal revideres, siger Özlem Cekic.

Demokratiet skal være mere rummeligt

SF vil inden årets udgang genfremsætte sit beslutningsforslag i anledningen af 100-året for tildelingen af stemmeret til de såkaldte 5 f’ere: Fjolser, fruentimmere, forbrydere, fattiglemmer og folkhold.

- Jeg mener ikke, vi kan være stolte af vores demokrati, hvis der er mennesker, som ikke kan stemme. 100-året skal være anledningen til at diskutere, hvor inkluderende vores demokrati skal være, siger SF’s ligestillingsordfører.

Kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten bakkede SF’s beslutningsforslag op. Daværende økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) erklærede sig dog positivt indstillet, men efterlyste mere viden på området.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.