SF: Udkantsdanmark skal have bedre lånemuligheder
Realkreditinstitutterne tjener så mange penge, at der skal løsnes for gebyrskruen, mener Karina Lorentzen.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
SFs lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen, efterlyser et ansvar hos realkreditinstitutterne for låneproblemer i yderomårderne
SFs lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen, efterlyser et ansvar hos realkreditinstitutterne for låneproblemer i yderomårderne Foto: PR/free


I dag kan realkreditinstitutterne fejre sig selv og en milliardindtjening. Det bør få sektoren til at tage ansvar for de store låneproblemer i yderområderne.

Sådan lyder det fra SF's lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen, efter at der onsdag har været årsmøde i Realkreditforeningen.

- Det er helt urimeligt, at de store realkreditinstitutter skovler milliarder af kroner i kassen på bidragssatserne, mens helt almindelige danskere får afslag på lån til deres drømmehus eller virksomhed i yderområderne.

- Det er en ond spiral, som hæmmer væksten de steder i landet, som har brug for at få sat gang i boligsalget og få flere tilflyttere til områderne, siger Karina Lorentzen.

Ordføreren nævner, at bidragssatserne mange steder er fordoblet i løbet af få år.

Samtidig har de fire største realkreditinstitutter i 2014 tjent over 18 milliarder kroner i indbetalinger på bidragssatsen, lyder det fra SF'eren.

- Det er langt ude, at institutterne ikke vil tage ansvar for, at man kan få et lån alle steder i landet, når de har den slags indtægter, siger hun.

Hvis realkreditinstitutterne ikke er villige til at se indad og lave om på den måde, tingene fungerer på i dag, mener Karina Lorentzen, at der fra politisk side bør ses på, hvordan konkurrencen kan skærpes.

Hendes håb er, at forbrugerne kan stå stærkere, når der skal optages et realkreditlån.

- Det er i dag meget dyrt at skifte realkreditinstitut. Derfor er mange danskere meget varsomme med at flytte lånet hen til konkurrenten.

- Det giver os en utrolig dårlig forhandlingssituation og gør, at vi ofte bare finder os i de vilkår, som realkreditinstitutterne stiller, siger Karina Lorentzen.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har allerede truet med et indgreb over for bidragssatserne til fordel for boligejerne.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.