SF til Hækkerup: I værste fald får du lig på bordet

SF's sundhedsordfører langer igen ud efter sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Özlem Cekic mener, det vil få fatale konsekvenser, hvis ikke ministeren tager problemet med det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse alvorligt.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) risikerer, at patienter dør, hvis ikke det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse forbedres. Så barsk er meldingen fra SF's sundhedsordfører.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) risikerer, at patienter dør, hvis ikke det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse forbedres. Så barsk er meldingen fra SF's sundhedsordfører. Simon Skipper/Arkiv/Scanpix

SF's sundhedsordfører er helt oppe i det røde felt efter at have læst, hvad sundhedsministeren har at sige om dårligt psykisk arbejdsmiljø på landets sygehuse.

Reaktionen fra Özlem Cekic kommer efter, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har sagt, at han ikke vil tilføre flere penge - end der allerede er afsat - til sundhedssystemet, selvom det psykiske arbejdsmiljø sejler på mange af landets sygehuse.

Arbejdstilsynet har på bare et år uddelt 101 påbud, fordi arbejdsmiljøet er for usundt og for usikkert på mange afdelinger.

LÆS OGSÅ: Personalet advarer: Dette sygehus er ikke patientsikkert

For eksempel har personalet på Klinik Medicin på Sygehus Thy-Mors sagt til netop Arbejdstilsynet, at klinikken ikke lever op til at være patientsikker.

- Sundhedspersonale piver ikke. Når de selv siger, at det her går ud over patienterne, så er det dybt alvorligt. I værste fald kan et dårligt psykisk arbejdsmiljø resultere i fejlbehandlinger og fejl under operationer. Det kan koste liv, siger sundhedsordføreren for SF, der selv er uddannet sygeplejerske.

Hvad er der gjort?

- Derfor er det afgørende, at ministeren tager det her seriøst, uddyber hun.

LÆS OGSÅ: 101 påbud afslører: Stressbombe på landets sygehuse

Özlem Cekic har ikke opgivet at få Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til at lave en redegørelse om tingenes tilstand. Hun stillede kravet her på Avisen.dk fredag morgen.

Hun vil også bede sundhedsministeren om en kortlægning.

- Et overblik, så vi ved hvordan det står til med arbejdsmiljøet i hver region. Hvor mange har fået påtaler fra tilsynet, hvor længe og hvad er der gjort, siger SF'eren til Avisen.dk

SF: Send flere penge

SF krævede fredag, at sundhedsministeren forlangte en redegørelse i forhold til det psykiske arbejdsmiljø på landets sygehuse, men det afviser han i tirsdagens udgave af Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Er du tryg ved kvaliteten på sygehusene, minister? Nej...

Nick Hækkerup kom mandag med et udspil, der skal afskaffe papirtyranniet i sundhedssystemet. Det skal være slut med meningsløs registrering og dokumentation, lød det.

Men det er ikke nok for SF's sundhedsordfører. Özlem Cekic fastholder sit krav om en redegørelse og vil altså samtidig kræve en kortlægning.

Ifølge både DF, V, Enhedslisten og SF er der desuden brug for en ekstra pose penge.

LÆS OGSÅ: Sclerose-patient må selv læse journal: Lægen har ikke tid

- Flere behandles, flere overlever, flere sygdomme spottes, befolkningen bliver ældre - det siger sig selv, at der er brug for flere ressourcer, så personalet kan følge med, mener Özlem Cekic.

En dårlig forretning

Ifølge sundhedsordføreren for SF bliver regningen til skatteborgerne større, hvis ministeren ikke tager initiativ til for eksempel at gå i dialog med Danske Regioner.

- Det er en dårlig forretning at skubbe ansvaret fra sig. Konsekvensen bliver fejlbehandlinger og lange ventelister, og så kører møllen, siger hun.

LÆS OGSÅ: Læge til Rikke med sclerose: Jeg ville selv være utilfreds

Ifølge Danske Regioner arbejder cirka 107.000 personer på fuld tid i sundhedssystemet. 33 procent er sygeplejersker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.