SF-profil: Regeringen ødelægger produktionsskolerne

Af Karsten Hønge
SE ALLE BLOGINDLÆG

Regeringen vil sprøjte politisk og økonomisk Roundup på produktionsskolerne. Der er ingen tvivl om, at skolerne vil visne, hvis regeringen lykkes med sit forehavende, som den er præsenteret i deres udspil til finanslov. Regeringen vil skære voldsomt i den skoleydelse, som eleverne modtager.

Det er den helt forkert vej at gå. Jeg synes tværtimod, at denne skoleform skal have bedre forhold! Jeg synes, endnu flere unge skal have chancen for at blive løftet både fagligt og personligt. Produktionsskoler er en succes, og hænderne skal rækkes ud til endnu flere unge, som ellers ofte efterlades på perronen, når toget med uddannelse kører. Det drejer sig om unge, der fik et sløjt udbytte af folkeskolen, eller som har en rodet dagligdag, der ikke understøtter skolegang.

Alle politikere taler om, at flere skal tage en erhvervsfaglig uddannelse. Men det er for det meste bare snak. De fleste erkender vist også, at alt for mange unge efterlades helt uden en ungdomsuddannelse. Ja, hver femte dreng får ingen ungdomsuddannelse og kan se frem til et arbejdsliv med større sandsynlighed for arbejdsløshed, lavere lønninger og større nedslidning. Og nu skulle et af svarene så være at forringe forholdene for produktionsskolerne? Det giver jo ingen mening!

Eksperter er enige om, at Danmark i fremtiden får brug for flere faglærte og at ufaglærte jobs er på vej væk. Et af regeringens svar på disse udfordringer er at spænde ben for eleverne på produktionsskolerne. En skole, der netop virkelig rykker de unge fremad. Det er beregnet, at Danmark kommer til at mangle 70.000 faglærte. Vi skal løse den udfordring ved at investere, ikke skære ned.

Jeg har kaldt undervisningsministeren i samråd for at få opklaret, hvilke konsekvenser det vil få, hvis regeringen kommer igennem med forringelserne af skoleydelsen. Er det kynisk, idiotisk eller begge dele, når regeringen vil forringe vilkårene for en skoleform, som hver dag løfter vanskeligt stillede unge? Har vi virkelig brug for flere ufaglærte eller flere på overførselsindkomster?

En produktionsskole mixer praktisk arbejde med almindelige skolefag og skal give de unge lyst til at lære. Skolerne gør overgangen til for eksempel en faglig uddannelse på en erhvervsskole nemmere for unge, som ikke ligefrem har de bedste skoleoplevelser med sig fra folkeskolen, eller som lever i en dagligdag med alt for meget tumult.

Skal disse unge blomstre, må vi gøde jorden for produktionsskoler.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Karsten Hønge

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på byggepladser både i Danmark, Norge, Færøerne og Grønland og har i øvrigt rejst jorden rundt flere gange. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. I den brede offentlighed blev han kendt under titlen 'Vikaren fra helvede', siden han som stedfortræder i Folketinget pustede liv i SF's kritik af regeringens salg af Dong-aktier til Goldman Sachs. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.