Vold på jobbet

SF og DF hiver minister ind i sag om sosu-drab på bosted

Lørdagens tragiske drabssag fra bosted i Roskilde får nu politiske konsekvenser.
Lørdag blev der lagt blomster foran Plejecenter Lindegården i Roskilde, hvor en 57-årig medarbejder blev dræbt fredag aften.
Lørdag blev der lagt blomster foran Plejecenter Lindegården i Roskilde, hvor en 57-årig medarbejder blev dræbt fredag aften. Foto: Scanpix/arkiv

Fire gange siden 2012 har psykisk syge beboere på landets bosteder slået en ansat ihjel - senest fredag aften på Center Lindegården ved Roskilde, hvor en 30-årig drabssigtet mand nu har erkendt at have stukket en 57-årig social- og sundhedsassistent ned.

Men hvad er der egentlig blevet gjort for at forhindre de gentagne tragiske overfald og forbedre sikkerheden for sosu’er, sygeplejersker, socialpædagoger og øvrige ansatte?

Det spørgsmål rejser politikere fra begge sider af Folketingssalen nu over for ansvarlige ministre. Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blix, kalder den aktuelle sag ’forfærdelig’, og kan se ligheder med Saxenhøj-drabet fra 2014.

- Jeg tænker på, om der blev gjort noget ved det dengang. Det vil jeg tage op med ministrene på området, siger Liselott Blixt, der agter at stille § 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål hurtigst muligt.

SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahl, vil i første omgang hive fat i sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Vi er nødt til at gøre noget og rejse sagen for hende med udvalgsspørgsmål og muligvis også et samråd. Vi vil gøre alt, hvad vi kan politisk for at undgå, at dette gentager sig, siger Jonas Dahl.

Fagforbund efterlyser handleplan

Ifølge formand for FOA, Dennis Kristensen, har han sammen med andre fagforeninger - heriblandt Socialpædagogernes Landsforbund - flere gange argumenteret for, at der skal laves en national handlingsplan for at sikre de ansatte på sociale bosteder bedre.

Men selv om FOA har holdt møder med skiftende ministre, som ifølge formanden også har ønsket handling, er der fortsat ingen plan.

- Vi har peget på en national handlingsplan, hvor man får samlet alt, hvad der kan gøres. Vi skal sikre, at de, der arbejder med mennesker, har en sikkerhed for at komme levende hjem, når de går på arbejde om morgenen, sagde Dennis Kristensen tidligere lørdag til Ritzau.

Tre forskellige ministerier

Liselott Blixt bakker op om en national handleplan til gavn for medarbejderne.

- Vi bør minimere de følger, det kan have for de ansatte. Hvordan kan det undgås? Er der for få sengepladser, for lidt tilsyn eller er beboerne sat forkert sammen? Det bliver vi nødt til at kigge på. Jeg vil undersøge, hvad de pågældende ministre har gjort siden dengang (tidligere drab på bosteder, red.), siger hun.

Men det er jo nemt for dig at sende den videre til ministre. Hvad har du selv kunne gøre de senere år?

- Jamen, vi har taget fat på det tidligere, men det ligger henover tre forskellige ministerier - sundhed, social og beskæftigelse. Derfor kan det blive noget med, at den ene tror, at den anden gør noget, siger Liselott Blixt, der forklarer, at hun blandt andet har været med til at sikre sengepladser på bostederne.

Ingen fingerknips-løsninger

Jonas Dahl fra SF forklarer, at det psykiatriske område i forvejen er et område med stort politisk fokus. Der er tale om mennesker med komplicerede sager, og den seneste sag understreger bare, at der skal sættes yderligere ind.

- Vi har allerede gjort rigtig meget for at løfte psykiatrien. Vi har stort set ikke lavet en økonomisk aftale, hvor der ikke er afsat midler de senere år. Men området har været nedprioriteret i årtier, og vi kan ikke bare indhente det efterslæb med et knips med fingrene, siger Jonas Dahl.

Han er også klar til at mødes med FOA og andre fagforeninger for at lytte til de udfordringer, medarbejder står over for.

I maj skal FOA igen holde møde med relevante ministre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.