SF-næstformand: Vågn op, Hjort - kontanthjælpsloftet straffer uskyldige børn
Kontanthjælpsloftet er så fundamentalt forkert og dybt uansvarligt over for børn i det danske samfund, mener Signe Munk.

Af Signe Munk
SE ALLE BLOGINDLÆG

DER ER ÉN ting, som er sikkert og vist her i livet, og det er, at man ikke selv har valgt sine forældre. Alligevel påvirker forældres kunnen, velstand og muligheder børns liv i alt for stort omfang i Danmark i dag. Det bliver endnu en gang tydeligt med regeringens nye kontanthjælpsloft. 7000 børn kommer til at voksne op i fattigdom, fordi deres forældre er arbejdsløse. Derved kommer Venstre til at straffe de mest uskyldige i det her, nemlig børnene.

Jeg bliver så træt, når de liberale spørger; ”Har man ikke et ansvar, når man får børn?”, hver gang vi taler om den børnefattigdom, som en nedsat kontanthjælp vil føre med sig. For selvfølgelig har man som forældre et ansvar, når man sætter et barn i verden. Og jo, der er nogen, som ikke kan finde ud af at tage det ansvar.

Og der er sikkert også nogen, som bliver hjemme på sofaen i stedet for at tage et arbejde. Men pointen er bare, at det er sagen uvedkommende. Fordi dem, som betaler prisen, er børnene. De uskyldig børn, som aldrig selv har valgt deres forældre, deres arbejdsevne eller deres velstand. Og børnene straffer regeringen nu.

JEG HAR SELV oplevet det dilemma, man kan stå i, når en forældre svigter sit barn. Det skete, da jeg i 2010 oprettede et frivilligt initiativ i Viborg, som hed ”Julegaveportalen”. Her samlede vi gaver og penge ind, for at give dem til værdigt trængende familier op til jul. Og her mødte jeg en familie på kontanthjælp, som kom og bad om gaver til deres børn lige før juleaften.

Jeg fandt senere ud af, at årsagen til, at forældrene ingen penge havde tilbage, var, at de netop havde købt et sofaarrangement i Biva – og brugt alle deres penge på det. Jeg blev så vred og tænkte, hvordan man i himlens navn kunne finde på at købe en ny sofa og glemme sine egne børn.

JEG SPURGTE mig selv, om vi skulle tage gaverne tilbage som straf? Men det slog mig, at dem, som ville tabe, det var børnene – og kun børnene. Det ville være dem, som ingen havde husket juleaften, og det ville være dem, som igen måtte finde på en løgn i skolen, når de andre elever fortalte om PlayStations, Bratz og Lego. Og de skulle ikke straffes, fordi deres forældre fejlede.

Men det bliver de nu. Venstre kommer til at bringe en masse uskyldige børn, som intet selv har valgt, ud i fattigdom. De kommer til at skamme sig, lide afsavn og blive straffet for deres forældres livsmuligheder. Derfor er kontanthjælpsloftet så fundamentalt forkert og dybt uansvarligt over for børn i det danske samfund.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Signe Munk

Signe Munk er sygeplejerskestuderende og Næstformand i SF. Hun har haft sin politiske opvækst i kommunalpolitik, da hun som blot 19-årig indtog en af pladserne i Viborg Byråd. Her arbejdede hun for at udvikle og styrke den borgernære velfærd i en tid, hvor pengene var få og de blå var mange.   Signe skriver om velfærdsdanmark under udvikling og afvikling – altid med en ambition om at finde veje for velfærden med trygheden og fællesskabet i behold. Foruden et stærkt fokus på at skabe velfærd for borgerne, er Signe optaget af arbejdsvilkår, faglighed og hverdagen for de mange ansatte i det offentlige. Signe vil desuden bruge sin blog til at afsløre højrefløjens nedskæring, som pakkes ind i smarte reklameord. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.