SF holder fast: Flere mænd skal på barsel

SF vil fremsætte beslutningsforslag om øremærket barsel til mænd - det koster ikke statskassen penge.
Ligestillingsordfører i SF Özlem Cekic mener, der er en historisk chance for barsel til mænd, hvis politikerne hos Socialdemokraterne og De Radikale på Christiansborg vil lytte til deres bagland og stemme for.
Ligestillingsordfører i SF Özlem Cekic mener, der er en historisk chance for barsel til mænd, hvis politikerne hos Socialdemokraterne og De Radikale på Christiansborg vil lytte til deres bagland og stemme for. Foto: PER FOLKVER/POLFOTO

SF vil genfremsætte et forslag i Folketinget om øremærket barselsorlov til mænd. Det sker efter, at De Radikales landsmøde søndag vedtog, at øremærke tre måneders barsel til mænd.

Det siger ligestillingsordfører i SF, Özlem Cekic.

- Det radikale bagland ønsker det, det socialdemokratiske bagland ønsker det. Hvis politikerne i den socialdemokratiske og radikale folketingsgrupper lytter til baglandet og stemmer derefter, vil der være flertal for det sammen med SF og Enhedslisten, siger Özlem Cekic til Ritzau.

Øremærket barsel til mænd er en del af regeringsgrundlaget, der blev forhandlet på plads mellem SF, Socialdemokraterne og De Radikale efter folketingsvalget i 2011. Men barslen til mænd er et af de løfter, som regeringen har droppet.

- Øremærket barsel til mænd står stadig i regeringsgrundlaget, og derfor er der en enestående historisk chance for, at det løfte kan blive indfriet overfor vælgerne inden næste valg. Det vil i princippet kunne træde i kraft til nyår, hvis det vedtages, siger Özlem Cekic.

Hun peger på, at erfaringerne fra de lande med øremærket barsel til mænd, eksempelvis Sverige, er gode.

- Mændene vil gerne have barsel, men oftest er det dem, der tjener den højeste løn og derfor rammes familierne økonomisk selv om der er frihed til at mændene kan få barsel i dag.

- Vi er klar til at forhandle om alle modeller for øremærket barsel for mænd, og om noget af det skal kunne overdrages til moderen. Bare vi kommer i gang med dette vigtige emne på ligestillingsområdet, siger Özlem Cekic.

Cekic siger, at har mændene først lovbestemt rettighed til barsel, følger overenskomsterne på arbejdsmarkedet med, og at forslaget ikke koster statskassen penge.

Selvom Det Radikale bagland med massivt flertal stemte for tre måneders øremærket barsel, vil partiets leder Morten Østergaard ikke lytte til stemmerne i Det Radikale bagland.

- Regeringens beslutning fra sidste år står ved magt, slog Morten Østergaard fast. Landsmødets resolution binder ikke folketingsgruppen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.