SF-formand: "Vi er klar til at gå i regering igen"

Selv om SF's første gang i regering blev smertefuld for partiet, er Pia Olsen Dyhr klar til igen at tage regeringsansvar, siger hun i et stort interview med Ugebrevet A4.
Pia Olsen Dyhr er klar til at gå i regering igen, når SF har fået flere mandater og har styrke til at få indrømmelser.
Pia Olsen Dyhr er klar til at gå i regering igen, når SF har fået flere mandater og har styrke til at få indrømmelser. Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix.

Kun få måneder efter en gevaldig vælgerlussing ved folketingsvalget melder SF-formand Pia Olsen Dyhr sig allerede klar til at indgå i en ny regering.

- Jeg kan sagtens forestille mig SF i regering igen, siger Pia Olsen Dyhr til Ugebrevet A4.

Selvom Pia Olsen Dyhr allerede erklærer sin store lyst til at prøve kræfter med regeringsmagten igen, pointerer hun også, at nogle ting lige skal falde på plads i kølvandet på en turbulent periode i partiets historie.

For hun erkender, at SF’s deltagelse i S-R-SF-regeringen var stærkt medvirkende til, at partiet ved valget tidligere på året fik mere end halveret partiets mandater i Folketinget til syv.

Men en regering er trods alt dér, hvor man skal være som parti og politiker, hvis man vil noget med sin politik, bedyrer Pia Olsen Dyhr.

Det handler ikke om ministerbiler

-  Det handler ikke om ministerposter og ministerbiler. Det interessante er, om man kan få sin politik igennem. Da Holger som skatteminister i S-R-SF-regeringen fik beskattet de udenlandske olieselskaber, var det jo for eksempel et greb, som SF havde ønsket i mange år. Det gav milliarder, som kunne bruges til forbedringer af den kollektive trafik. Og at ændre en beskatningsmåde så grundlæggende og afgørende er ikke noget, man kan som støtteparti, siger hun.

I interviewet med A4 pointerer hun, at målet igen er at komme i regering, når partiet er blevet stærkere og har så mange mandater, at de i en forhandling om et regeringsgrundlag kan få tilstrækkeligt med indrømmelser.

Lige nu er SF i gang med en ny start som et moderne grønt venstrefløjsparti, og når de har fundet sig selv, begynder det lange seje træk med at tilbageerobre vælgerne, noterer hun.

Vælgerne straffede centrum-venstre for ikke at have leveret løsninger på de udfordringer, de så, mener SF-formanden. Selskabsskattelettelserne i S-R-SF-regeringens skattereform er noget af det, hun er mindst stolt over.

- Danskerne kan godt forstå det, hvis man siger, at alle skal bidrage i en krise. Men når vi lavede skattelettelser, mens vi samtidig bad kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtager og førtidspensionister betale, kunne de ikke se retfærdigheden i det. Og det har konsekvenser, fastslår hun.

Pia Olsen Dyhr er også klar over, at vælgerne i juni 2015 var opsatte på at straffe centrum-venstre for ikke at rydde op efter den dagpengereform, som den tidligere borgerlige regering fik vedtaget i 2010.

- Forklaringen var, at de radikale var en del af den aftale, der blev lavet i 2010, og at de i den grad blokerede og ikke var villige til at erkende, at hvis centrum-venstre skulle vinde valget, var det én af de ting, der skulle have været lavet om, mener SF-formanden.

Aldrig mere end blankocheck til Radikale

Men på trods af krig på kniven i den tidligere regering vil Pia Olsen Dyhr vil ikke på forhånd afskrive igen at gå i regering med Radikale.

- Det kommer an på indholdet i et regeringsgrundlag. Men jeg vil aldrig igen levere en blankocheck til de radikale, som vi i realiteten gjorde forud for valget i 2011 ved først at lave ’Fair forandring’ og ’Fair løsning’ sammen med Socialdemokraterne og så tage radikale med i forhandlingerne. På den måde kunne Radikale forlange en rigtig høj pris for at gå med i regering, siger SF-formanden.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.