SF: Børnehavebørn skal have ordentlige 'arbejdsvilkår'

Hvorfor skal ikke også børnene have en arbejdsmiljølov, spørger SF, der vil have regler for eksempelvis støj, lys og andre 'arbejdsmiljø-vilkår' i daginstitutionerne.
Støj, lys og stress kan være en plage for børn i daginstitutioner, siger SF, der vil have en særlig arbejdsmiljølov for børn.
Støj, lys og stress kan være en plage for børn i daginstitutioner, siger SF, der vil have en særlig arbejdsmiljølov for børn. Preben Madsen, Scanpix/arkiv

De voksne har det. Så hvorfor skal børnene ikke have det? SF foreslår nu en børnemiljølov, der ligesom de voksnes arbejdsmiljølov sikrer børnene i daginstitutionerne ordentlige 'arbejdsforhold'. Det skriver Dagbladet Information.

"Vi ved for eksempel, at et højt støjniveau stresser børnene og påvirker deres koncentrationsevne, hukommelse og sprogudvikling," siger SF's socialordfører, Trine Mach til Dagbladet Information.

"Alligevel har vi ikke nogen regler, altså en arbejdsmiljølov for børn, som bestemmer, hvad børn rent faktisk kan tåle. Selvfølgelig har de voksne i daginstitutionerne en arbejdsmiljølov, som børnene nyder godt af, men vi ved faktisk ikke, om grænseværdierne for for eksempel støj, lys og temperaturer også passer til børn. Og endelig kan voksne klage til Arbejdsmiljøtilsynet, hvis forholdene ikke er i orden. Det kan børnene ikke."

Stressede børn

SF er villig til at afsætte 200-300 millioner kroner til dels at få undersøgt disse grænseværdier for børn og dels at forbedre indeklimaet i daginstitutionerne. Det tidligere regeringspartis forslag kommer, inden SR-regeringen om kort tid kommer med sin længe ventede børnepakke på daginstitutionsområdet, og Enhedslistens dagsinstitutionsordfører, Rosa Lund, er enig i behovet for en børnemiljølov. En sådan lov har længe stået på Liste Ø's ønskeliste.

"Der er meget larm i daginstitutionerne, og mange børn oplever at være stressede. Hvilket er et problem. Og et problem der kan undgås ved at lave en sådan lov, der sikrer, at børn i daginstitutioner har den samme beskyttelse som voksne, der har en arbejdsmiljølov, og børn i skolerne, der har en undervisningsmiljølov," siger Rosa Lund til Dagbladet Information.

Det larmer i 'børneren'

I 2012 viste en undersøgelse fra Børnerådet, at 41 procent af børnene synes, at der er for meget larm og støj i deres børnehave. 22 procent synes, at der nogle gange er det, mens 37 procent ikke oplever larm og støj som et problem. Ifølge undersøgelsen hænger børns opfattelse af indeklimaet nært sammen med den generelle trivsel i børnehaven.

Børnerådets formand, Per Larsen, mener, at tiden er kommet til en børnemiljølov.

"Det er underligt, at man har stringente regler for, hvordan arbejdsmiljøet skal være for de voksne. Men der er ikke tilsvarende regler for børnene. Så lad os få en diskussion om principperne i en sådan lov, og så må vi se, hvad det mere detaljeret skal udmøntes i," siger Per Larsen til Dagbladet Information.

Læs hele historien her:

http://www.information.dk/527508

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.