'Sexperimenter' er in: Den frisindede sex hitter

Det er efterhånden blev helt legalt at eksperimentere uden at blive puttet i en bestemt kasse, og det hilser mange velkomment, forklarer sexologer.
Flere unge end tidligere har som disse to kvinder lyst til at 'sexperimentere' - altså have et eksperimenterende sexliv.
Flere unge end tidligere har som disse to kvinder lyst til at 'sexperimentere' - altså have et eksperimenterende sexliv. Foto: SCANPIX arkiv

Af Gitte Holm, Q, Aller Media

Homo, hetero, bi – hvad vi kalder os selv er ikke længere vigtigt. Da seksualiteten blev frigjort i 1960’erne blev det legalt at leve i andet end heteroseksuelle forhold. Det var okay at være såvel homoseksuel som biseksuel.

Men vores seksuelle retninger bliver mindre og mindre vigtige. Unge går mindre op i seksuelle prædikater end hidtil, og det er i højere grad acceptabelt at være til det ene eller det andet – eller at skifte mellem flere retninger uden, at det nødvendigvis skal have et navn.

- De unge i dag går generelt meget mindre op i seksuel orientering, end det tidligere har været tilfældet. Homo, bi eller hetero – who cares! Det er slet ikke vigtigt, at der er et prædikat på. Jeg oplever også blandt mange yngre mennesker en stigende tolerance over for mennesker, der har sex med eget køn eller bare har lyst til at eksperimentere, siger sexolog Sara Skaarup.

Vi elsker at flirte over sms: Læs mere på Q.dk

Sexologer til alle

I mange af livets henseender, har der hidtil ikke været taget højde for de seksualiteter, der falder uden for normen, men det er også ved at ændre sig. Bjorn Dotzauer, der for få måneder siden er blevet uddannet til sexolog, har valgt at specialisere sig i mænd, der har sex med mænd – uanset, om det er homoseksuelle, biseksuelle, transseksuelle eller heteroseksuelle, der blot ønsker at eksperimentere. Den mulighed har været svær at opstøve førhen.

- Jeg er aldrig selv stødt på andre, der har samme fokusområde som jeg, men jeg oplever, at der er et behov for det. Flere af mine klienter fortæller, at de har savnet en sexolog, der kan sætte sig ind i, hvad det vil sige at være i deres miljø. Og fordi jeg selv befinder mig i et homoseksuelt miljø, kan jeg gå direkte til sagens kerne, i stedet for, at klienten skal forklare sexologen, hvad det går ud på. Jeg har også selv savnet en rollemodel førhen, men jeg føler nu, at det generelt bliver mere acceptabelt at have en seksualitet, der skiller sig ud fra normen, siger sexolog Bjorn Dotzauer.

Par, der gør dette derhjemme, har bedre sex: Læs mere på Q.dk

Også på film

For 50 år siden var homoseksualitet og andre ikke-heteroseksuelle retninger så godt som bandlyst. Og havde man et behov, der lå uden for normen, var det ikke noget man talte om. De seneste år har dette ændret sig markant. Blandt andet i filmens verden.

- Mange af de gamle normer omkring rigtigt og forkert, normalt og unormalt falder i disse år. Personlig frihed er i fokus, og mangfoldigheden kommer i kølvandet herpå. Det voksende åbensind er en naturlig reaktion på, at bl.a. homoseksuelle har fået flere rettigheder, men på samme tid er homoseksualitet også blevet mere synligt i den offentlige debat og i mediebilledet, Sara Skaarup.

Hun nævner, at homoseksualitet ligefrem hitter med film som 'Brokeback Mountain' og 'Blue is the Warmest Colour'.

Både Sara Skaarup og Bjorn Dotzauer hilser den voksende mangfoldighed velkommen.

5 tegn på, at du er sammen med den rigtige: Læs mere på Q.dk

Se også:

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.