Sexchikane: "Mænd føler ret til at tage på kvinder"

Hver tredje unge kvinde rages på mod sin vilje, viser undersøgelse. Kønsforsker mener, at mange mænd føler en ret til at tage på fremmede kvinder.
Hver tredje kvinder oplever uønsket kys eller berøring fra mænd.
Hver tredje kvinder oplever uønsket kys eller berøring fra mænd. Foto: Scanpix/Arkiv

Klap i bagdelen eller en hånd i mellem benene i bussen på vej hjem.

Det er eksempler på den sexchikane, som mange unge kvinder oplever, når de er på arbejde, på studiet eller fester i byen, skriver Fagbladet 3F.

35 procent af kvinder mellem 18 og 35 år har oplevet uønskede kys eller berøringer. Det viser en ny undersøgelse som Analyse & Tal har lavet for Fagbladet 3F blandt 1.143 danske studerende om deres oplevelser med sexchikane.

Mænd føler ret til at tage på kvinder 

Kenneth Reinicke, der er kønsforsker ved Roskilde Universitet, mener at mange mænd føler en ret til at tage på fremmede kvinder.

- Mange mænd føler en berettigelse til at røre ved kvinderne, som de vil, fordi det ligger inden for en kulturel accepteret adfærd. De ved godt, at kvinder ikke ønsker at blive taget på, men de tænker: Jeg er ligeglad med din reaktion. Jeg griner bare lidt af det, siger Kenneth Reinicke.

Gør kvinder syge

De uønskede kys og klap kan have store konsekvenser, viser undersøgelsen. Mere end hver tyvende kvinde har måttet meldt sig syg på grund af sexchikane. Et tal som kønsforsker Kenneth Reinicke finder dybt alarmerende.

- Når så mange har oplevet fravær på grund af sexchikane, kan det virkelig ses, hvor slemt det er. Det er voldsomt, og et fænomen, der skal tages alvorligt, siger Kenneth Reinicke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.