Sex-sult eller behov for opmærksomhed? Derfor er mænd utro

Mænd er ikke utro, fordi de ikke længere synes, at konen er sexet. Det handler om nogle helt andre nære ting.
Mænd er tit utro, fordi de ikke føler, der bliver sat nok pris på dem i forholdet. Det mener i hvert fald en ekspert.
Mænd er tit utro, fordi de ikke føler, der bliver sat nok pris på dem i forholdet. Det mener i hvert fald en ekspert. Foto: SCANPIX arkiv

Af Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Når mænd har skullet forklare utroskab over for deres forsmåede koner og kærester, har den undskyldende frase ofte lydt, ’det skete bare’.

Men parterapeut Peder Kjøs har ikke meget tiltro til, at mænd er utro, fordi det ligger i generne, eller fordi de har muligheden for det.

10 tegn på din partner er utro: Læs mere på femina.dk

- Mænd er oftere på rejser alene og har mere kontrol over deres egen hverdag og fritid. Men det er ikke nok at have muligheden, man må også ville det selv. Det er sjældent noget, der bare sker, man kan næsten altid forstå utroskaben, hvis man kigger nærmere efter, siger Kjøs til KK.no.

Når kvinder er utro, er det som regel fordi, de er blevet forelskede. Når mænd er utro, er det fordi de synes, de fortjener det.

- Mænd er tit utro, fordi de ikke føler, der bliver sat nok pris på dem i forholdet. De synes, de arbejder og bidrager med en stor del af økonomien og velfærden i familien, men de synes tit, at de får meget lidt igen. Det kan føles absurd, at arbejde meget for at familien skal have det godt og have en sund økonomi, og så få ballade for at være så være væk, siger Kjøs og fortsætter.

- Endnu værre bliver det, hvis konen heller ikke synes, han tjener nok. Det er anklager, der kan gå meget ud over mandens selvopfattelse, for han føler tit, at det er hans ansvar at sørge for familien.

Martin Jørgensen og Eva Harlou på hed date i København: Se mere her

Rutine og forudsigelighed

En anden grund er, at manden kan føle sig fanget. Følelsen af at alle muligheder er opbrugt, og at livet fremover er forudsigeligt og alt bliver ren rutine. Kvinder tror ofte mænd er utro, fordi de ikke selv er attraktive længere, eller at de er kedelige i sengen. De grunde kan spille ind, men det er sjældent de vigtigste.

- Får man for lidt opmærksomhed og anerkendelse kombineret med en følelse af rutine og forudsigelighed, så kan det fremelske en følelse af, at det måske ikke er så farligt, hvis ægteskabet går i stykker. Manden ønsker måske ikke et egentligt brud, men han er heller ikke så bange for det. Når chancen for at blive opdaget er lille, og det man risikerer måske ikke virker så forfærdeligt, så kan det for nogle være fristende at tage chancen, så enkelt er det, siger Kjøs.

Derfor bliver kvinder hos utro mænd. Læs mere på Q.dk

Man skal holde sammen i hverdagen

Det betyder imidlertid ikke, at kvinder skal tilpasse sig, kræve mindre og være mere sexede. Det betyder heller ikke, at kvinden har ansvaret for det, manden gør.

- At holde sammen handler om at holde sammen i hverdagen. Dette er noget begge parter skal bidrage med. Begge har ansvaret for at se hinanden og være til stede fysisk og mentalt. Når parforholdet føles som et fællesskab og et samarbejde, så er chancen for at man kigger andre steder hen mindre. Utroskab handler om, at parterne ikke længere trækker i samme retning, og ikke længere ser hinanden. Både kvinder og mænd har mere tendens til at være utro, hvis de føler sig ensomme i ægteskabet, slutter Peder Kjøs.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.