Sex med flere? Test om du er klar til et åbent forhold

Lyder tanken om et forhold, hvor du har frit lejde til også at se og have sex med andre end din partner, fristende eller som en forbandelse? Se, om du er klar til at springe ud i det her ...
Sex er jo skønt. Spørgsmålet er, om man kan 'spise sig mæt' ved flere borde ...
Sex er jo skønt. Spørgsmålet er, om man kan 'spise sig mæt' ved flere borde ... Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Q, Aller media

Der er ikke en klar definition på, hvad et åbent forhold er, men fællesnævneren er, at der er tale om et forhold, hvor der er plads til seksuelle aktiviteter med andre end sin faste partner.

Det forklarer sexologen Vivi Hollænder og siger, at det vigtigste er, at I som par er enige om spillereglerne.

- Det er op til det enkelte par at tilrettelægge reglerne for graden af åbenhed i deres eget forhold. Hvor langt må man gå? Hvor ofte? Hvor? Med hvem og hvor mange? Og ikke mindst – hvor meget skal man indvie hinanden i de erfaringer, man gør sig?

Enighed er ingen garanti

Selvom begge parter til en start er med på ideen, kan både mænd og kvinder opleve store udfordringer med at efterleve tolerancetanken i praksis.

- Selv om beslutningen om et åbent forhold er taget i enighed og reglerne er klare, kan der opstå uforudsete problemer, siger Vivi Hollænder.

I seng med de fleste: Sara Skaarup lever i et åbent forhold og har skrevet en bog til dem, der vil prøve det. Læs mere På Femina.dk

Mændene er primus motor

Umiddelbart tænker mange, at jalousi er den joker, der laver mest ravage i et åbent forhold. Men andre, uforudsete, udfordringer kan opstå. Især mændene, der efter sexologens erfaringer ofte er primus motor i de åbne forhold, bliver ofte ramt af misundelse eller en følelse af uretfærdighed.

- De (mændene red.) har erkendt, at deres jagtinstinkt og seksuelle behov ikke gør det muligt for dem at indgå i rollen som den tro, monogame partner. De ønsker heller ikke at leve et liv med løgn og bedrag og har derfor været ganske åbne og ærlige om deres behov.

Gifte mænd – nej tak!

Vivi Hollænders oplever, at de mænd, hun har mødt i sin konsultation, føler det stærkt ubehageligt, når de opdager, hvor meget deres værdi som sexpartner for andre kvinder er faldet, efter de er indgået i et fast parforhold.

Mange singlepiger afviser dem, fordi de ikke længere er kærestepotentiale, og mange af de gifte kvinder foretrækker også ugifte elskere.

Princippet om, at gifte mænd er ”no go”, uanset om de har konens tilladelse eller ej, gælder i højere grad for kvinder end omvendt. Så selvom de har licens til at dyrke sex med andre end partneren, er det altså langt sværere som afsat at score en sengeven.

Kvinden: fra erobring til erobring

Det gør det heller ikke nemmere for manden, når det efter kort tid viser det sig, at det er langt nemmere for kvinden at finde elskere, end det er for ham.

Det er ikke så sjovt længere, når kæresten den ene gang efter den anden kommer hjem og har gjort sig nye erobringer, mens der er langt mellem snapsene for hans eget vedkommende.

Hun under ham hjertens gerne seksuelle oplevelser med andre kvinder, men de må erkende, at han ikke er nær så attraktiv som sexpartner, når de kommer ud på det åbne marked, som hun er.

Afhængig af sex: Mød tre kvinder der alle har prøvet det på q.dk

Vivi Hollænder mener dog ikke, at den store forskel på kønnenes evne til at tiltrække seksuelle partnere, handler om, hvorvidt mænd er ”lettere” end kvinder.

- Det ligger desværre stadig i vores kultur og opdragelse, at kvinder bør være mere tilbageholdende i deres seksualitet end mænd, hvis ikke de vil betragtes som billige og “nemme”. Udbuddet af sexvillige mænd

bliver derved  meget større end udbuddet af villige kvinder.  At en kvinde er gift formindsker ikke hendes chancer synderlig. I nogle mænds øjne bliver hun en endnu mere attraktiv som sexpartner, fordi risikoen for, at hun kræver mere end sex, er mindre, forklarer den erfarne sexologen

Gør op hvad der betyder noget

I stedet skal parret måske revurdere deres opfattelse af, hvordan forholdet skal fungere, hvis begge parter skal kunne trives. '

Kan man fortsat fungere under de realiteter, som det åbne forhold også byder på med dertilhørende jalousi og skævfordeling af ”goderne”?

Eller skal man se i øjnene, at der er visse vilkår, som man må acceptere, når man beslutter sig for at leve i åbne forhold, hvor man har lov at “jage” på egen hånd?

Svaret er ikke entydigt, og må afvejes af de enkelte par. Én ting er dog sikkert, mener sexologen, det åbne forhold er ikke for alle, men for de der klarer skærene, kan det være en enorm berigelse for parforholdet, som styrker tilliden og dialogen både i og udenfor ægtesengen.

Q viser de forbudte billeder: Se mere på Q.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.