Senge-praktik: Gigtramte Charlotte får nul hjælp fra minister

På trods af arbejdsevne på 18 minutter om ugen skal hun møde i arbejdsprøvning med en seng. Det er kommunens afgørelse, siger minister.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil ikke gå ind i sagen om gigtramte Charlotte Poffler. Det er kommunens ansvar, mener ministeren.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil ikke gå ind i sagen om gigtramte Charlotte Poffler. Det er kommunens ansvar, mener ministeren. Liselotte Sabroe / Scanpix

48-årige Charlotte Poffler skal sendes i virksomhedspraktik, selv om hun lider af så svær gigt i ryggen, at hun har en effektiv arbejdstid på 18 minutter om ugen og har brug for at medbringe en seng til at hvile sig i undervejs.

Er det i orden?

Det spørgsmål vil beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ikke tage direkte stilling til.

I et svar på et såkaldt § 20-spørgsmål lægger den nye beskæftigelsesminister ansvaret over på kommunen - i dette tilfælde Assens Kommune.

- Jeg kan ikke gå ind i konkrete sager som denne, da det er kommunen, der træffer afgørelse i den enkelte sag efter social- og beskæftigelseslovgivningen. Men jeg forventer helt generelt, at kommunerne sørger for en ordentlig og grundig sagsbehandling, skriver Jørn Neergaard Larsen blandt andet i sit svar.

Ministeren henviser derudover til, at man altid har mulighed for at klage over en afgørelse til Ankestyrelsen.

Effektiv arbejdstid på 18 minutter om ugen

Som et led i reformen af førtidspension og fleksjob blev det i 2013 sværere at få tilkendt førtidspension. Kommunerne skal i stedet gøre særlige indsatser for at undersøge, hvordan svage og syge borgere kan udvikle arbejdsevne gennem såkaldte ressourceforløb.

Avisen.dk beskrev i forrige uge, hvordan Charlotte Poffler kæmper imod kravet fra Assens Kommune om, at hun efter sommerferien skal møde op til en ny arbejdsprøvning med en seng.

- Det er ydmygende og nedværdigende at blive tvunget til. Så skal jeg ligge der til smerterne går lidt over. Det kan tage timer, fortalte hun blandt andet.

Samtidig ser udsigterne for at kunne skifte arbejdsprøvningen ud med et regulært arbejde mildest talt begrænsede ud.

- Selv hvis jeg fik et fleksjob, hvem vil så have mig ansat to gange en halv time med en seng til hvile i arbejdstiden, spørger Charlotte Poffler.

Da Charlotte Poffler sidst blev arbejdsprøvet for halvandet år siden, kunne hun kun klare to gange en halv time og var kun 30 procent så effektiv som en almindelig, rask ansat. I alt svarede hendes indsats til en effektiv arbejdstid på 18 minutter om ugen for en almindelig ansat.

Kommunen: Hun kan opnå selvforsørgelse

Alligevel har Assens Kommune givet hende afslag på førtidspension, fordi de vurderer, at hendes arbejdsevne måske kan blive bedre gennem et nyt praktikforløb.

Dermed hjælper det ikke Charlotte Poffler, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i sit skriftlige svar understreger, at man kan få førtidspension, hvis arbejdsevnen ikke kan udvikles.

- Samtidig er det selvfølgelig sådan, at personer, der er så syge eller har så betydelige funktionsnedsættelser, at det er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan udvikles, er undtaget fra ressourceforløb. Reglerne er helt klare, og personer i denne situation er berettiget til førtidspension uanset alder, skriver ministeren.

Men trods seks års sygemelding og 20 år med smerter i ryggen, tilhører Charlotte Poffler altså ikke denne kategori ifølge Assens Kommune.

Det kan ”ikke udelukkes, at hendes arbejdsevne kan udvikles i sådan et omfang, at hun i et vist omfang kan opnå selvforsørgelse via indtægtsgivende arbejde,” lyder det i afgørelsen fra Assens Kommune.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.