Sen Bios-ambulance: Hjertepatient døde inden hjælpen kom

En familie på Fyn måtte vente i langt over en halv time på en ambulance, og måtte ringe og rykke tre gange. Da den endelig kom var Svend Aage Andersson død.
Bios overtog ambulancedriften 1. september i Region Syddanmark. På dagen for overtagelsen oplevede en familie i Odense, at en ambulance kom for sent til at redde et hjerteopereret familiemedlem.
Bios overtog ambulancedriften 1. september i Region Syddanmark. På dagen for overtagelsen oplevede en familie i Odense, at en ambulance kom for sent til at redde et hjerteopereret familiemedlem. Foto: Claus Fisker, Scanpix/arkiv

Fyens Stiftstidende kan i dag fortælle historien om hjerteopererede Svend Aage Andersson og hans familie, der måtte vente i 38 minutter på en ambulance den 1. september - på dagen, hvor Bios overtog ambulancedriften i Region Syddanmark. Det skete fordi alarmcentralen startede med at bestille kørslen som en såkaldt C-kørsel (ikke hastende og uden blå blink og sirene)

Familien fra Odense-forstaden Snestrup ringede tre gange og rykkede, og først ved tredje opkald opgraderede alarmcentralen en såkaldt A-kørsel, som er en hastekørsel med sirene og blå blink.

Imens kæmpede Svend Aage Andersson for at få luft og kastede op.

Da akutlæge og reddere kom frem, fandt de patienten 84-årige Svend Aage Andersson siddende livløs i sin kørestol. De forsøgte forgæves at genoplive ham, men han var død af et hjertestop.

Ambulancemangel ikke ualmindeligt

Familien er rystet over, at responstiden på ambulancen var så lang, og de forbereder nu en klage. Til Fyens Stiftstidende siger han:

-Det er ligegyldigt, at min far var 84 år. Det kunne lige så godt have været en på 20 eller 30 år, der havde siddet der. Det kunne være mig eller min bror eller et barn. Hvis der ikke er en ambulance, er der ikke en ambulance, siger han.

Bios har ikke ansvaret for, hvordan en kørsel bliver bestilt. Den pågældende kørsel var bestilt som en C-kørsel af alarmcentralen.

Den præhospitale leder i Region Syddanmark slår også fast, at det ikke handler om Bios, men om at der ikke på tidspunktet var ledige ambulancer, og at det er en situation, der kan opstå - og også gjorde det - før Bios tog over.

Torsten Lang-Jensen erkender, at der burde have været sendt en A-kørsel langt tidligere i forløbet. Men han siger altså også, at det ikke er ualmindeligt, at der ikke er nogen ledige ambulancer.

-Det sker jævnligt. Også før 1. september (hvor Bios overtog driften, red.)

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.