Selvcensur kan stresse ansatte: Presset er som en trykkoger

Der er en sammenhæng mellem stress og ansattes frygt for at ytre sig, viser en ny afhandling.
Hver femte magister fortæller i en undersøgelse, at de har holdt kritik af forhold på deres arbejdsplads tilbage på grund af frygt for repressalier.
Hver femte magister fortæller i en undersøgelse, at de har holdt kritik af forhold på deres arbejdsplads tilbage på grund af frygt for repressalier. Modelfoto: Iris

Hvis man som ansat i det offentlige ikke tør ytre sig om møgsager eller dårlig service til borgerne, kan det medvirke til stress. Hovedorganisationen FTF vil have offentligt ansattes muligheder for at ytre sig frit sat på den politiske dagsorden.

Det skriver Ugebrevet A4.

En ny afhandling skrevet af adjunkt Pelle Korsbæk Sørensen fra RUC viser en sammenhæng mellem stress og ansattes frygt for at ytre sig. Afhandlingen tager udgangspunkt i en undersøgelse blandt 1.700 erhvervsaktive medlemmer af Dansk Magisterforening. Der er tale om vidensarbejdere, der eksempelvis arbejder i kommuner, i staten, på universiteter eller er ansat i det private.

- Blandt ansatte, som udøver selvcensur i arbejdslivet, er der statistisk set en større andel, der oplever negativ arbejdsrelateret stress end blandt dem, der ikke udøver selvcensur, siger Pelle Korsbæk Sørensen til Ugebrevet A4.

Hver femte magister fortæller i undersøgelsen, at de har holdt kritik af forhold på deres arbejdsplads tilbage på grund af frygt for repressalier. Og blandt de magistre, som har lagt bånd på sig selv, oplever 73 procent i 'høj' eller 'nogen grad' en negativ stressbelastning i deres arbejde.

- Hvis du må lægge bånd på dine ytringer om dit arbejde, så hober presset sig op - ligesom i en trykkoger. Til sidst kan du ende med at resignere, føle dig udbrændt, forlade arbejdspladsen eller gå psykisk ned, fortæller Pelle Korsbæk Sørensen.

Han bruger begrebet 'moralsk stress', når ansatte oplever, at de ikke trygt og åbent kan kritisere negative forhold på deres arbejdsplads. Moralsk stress viser sig blandt andet i undersøgelser af arbejdsmiljø blandt sygeplejersker og andre ansatte på hospitalerne. De bliver ifølge Pelle Korsbæk Sørensen moralsk stressede, når de oplever ikke at kunne komme af med kritik af, at der for eksempel er for lidt tid til patienterne.

I hovedorganisationen FTF kender man godt til moralsk stress. Det fortæller advokat i FTF Helle Hjorth Bentz, der er ekspert i spørgsmål vedrørende ansattes muligheder for at ytre sig.

- Jeg har en klar fornemmelse af, at der er mange professions-uddannede - for eksempel lærere, pædagoger, politibetjente og sygeplejersker - der oplever at være i den trykkoger, som Pelle Korsbæk Sørensen beskriver, siger Helle Hjorth Bentz.

Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, vil have justitsminister Søren Pind til snart at komme med forslag til, hvordan offentligt ansatte kan blive bedre beskyttet, når de går i medierne med kritik.

- Det er afgørende for både den levende debat og demokratiet, at alle kan deltage i debatten om vores allesammens offentlige sektor, siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.