Selv dyre hørebøffer kan give dig høreskader

Din hørelse er ligeglad med prisen og mærket, når du køber høretelefoner. Høreskader afhænger af noget helt andet, påpeger en ekspert.
Hvis dine høretelefoner ikke sidder til, kan du være mere tilbøjelig til at skrue op.
Hvis dine høretelefoner ikke sidder til, kan du være mere tilbøjelig til at skrue op. Foto: Nam Y. Huh/AP

Lige meget om du foretrækker de store lyttebøffer eller de små propper, når du lytter til musik på farten, skal du passe på.

Det er nemlig hverken størrelsen, prisen eller kvaliteten, der er afgørende for, om høretelefoner skader din hørelse, siger lydforsker ved Aalborg Universitet til Ritzau Fokus.

- Det hele kommer an på, hvor højt man skruer op for musikken, understreger hun.

Høreskader er ofte forårsaget af den lyd, der kommer ind til trommehinden. Det er lige meget, om den kommer fra en øreprop eller en fritstående højttaler, siger Dorte Hammershøi.

Ofte er det vores forventninger til, hvad et godt sæt høretelefoner skal kunne, som udløser høreskaderne.

Særligt hvis vi forventer at få en markant baslyd fra høretelefonerne.

- Vi mennesker føler, at vi får kraftig lyd, når vi kan høre lavfrekvente lyde - altså bas. Så hvis vi føler, at vi ikke kan høre bassen særlig godt, er vi tilbøjelige til at skrue mere op for lyden. Men det er et problem, for vi får faktisk høreskader af midt- og højfrekvente lyde, siger Dorte Hammershøi.

Særligt hovedtelefoner, der har løs kontakt med ørene, har sværere ved at levere de lavfrekvente lyde, bl.a. de såkaldte "on ear"-høretelefoner.

Her oplever man bassen mindre, og derfor skruer man ofte højere op for sin musik og er altså i højere risiko for at pådrage sig en skade.

Derfor kan det være en god idé at købe et sæt høretelefoner, der formår at lukke omkringliggende lyde ud - hvis det altså er baslyden, man går efter.

Men man kan til gengæld ikke sige noget generelt om, hvorvidt de små, diskrete ørepropper eller de store lyttebøffer vil være det bedste valg.

Det afhænger bl.a. af den enkeltes øre- og hovedform, om høretelefoner evner at lukke baggrundsstøjen ude, påpeger Dorte Hammershøi.

Forskellige musikgenrer kan også have en indvirkning på, hvordan du lytter til musikken.

Hvis du netop nyder musik, hvor bassen er vigtig, går mange efter producenter med fokus på baslyden.

Høretelefoner fra mærket Beats by Dre markedsfører sig for eksempel ifølge en reklame fra elektronikkæden Fona på at levere en "dybere og mere basfyldt lyd end hidtil hørt".

Men baslyden vil næppe falde i alles smag, mener Jake Simonelli, som er salgsmedarbejder i Fona.

- Med denne egenskab følger dog også nogle ulemper. Det kan blandt andet give en mærkelig klang, hvis du lytter til rock eller klassisk musik, siger han.

Det er som udgangspunkt et plus at benytte et sæt høretelefoner, der lukker støj ude, for så skruer man ikke så højt op for lyden.

Til gengæld vil der være dem, der ikke bryder sig om den indelukkethed, der følger med denne slags høretelefoner.

Det skal du tænke over, inden du køber et sæt hovedtelefoner:

- Hvor tæt sidder hovedtelefonerne?

- Hvilken musikgenre foretrækker du at lytte til?

- Passer de til dine øregange?

- Er de gode til at spille lavfrekvente lyde, hvis det er en markant baslyd, du foretrækker?

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.