Seksualundervisning skal lære unge at blive gravide

Unge skal ikke kun lære, hvordan man undgår graviditet, når der står seksualundervisning på skoleskemaet. De unge skal også lære, at man skal få de børn, man vil have, inden man bliver for gammel.
Seksualundervisning skal fortælle unge om faren ved at vente med at få børn, til man er 30 år.
Seksualundervisning skal fortælle unge om faren ved at vente med at få børn, til man er 30 år. Foto: Scanpix

Seksualundervisningen skal fremover ikke kun handle om prævention, men skal også fortælle de unge, at det handler om at få de børn, man vil have, inden man bliver for gammel. Det skriver b.dk.

Organisationen Sex & Samfund er i gang med at videreudvikle undervisningsmaterialet til næste års 'uge Sex', og Sex og Samfund vil bruge det nye materiale i deres undervisning.

"Når man ser på seksualundervisningen i de ældste klasser, så handler stort set alt om ikke at få børn, så der er fokus på prævention, brugen af prævention og muligheden for abort. Det betyder, at unge mangler viden om fertilitet og graviditet," siger generalsekretær i Sex & Samfund Bjarne B. Christensen til b.dk.

I dag tror mange unge, at en graviditet indtræffer, så snart man lægger præventionen på hylden, og mange ved ikke, at kvinders fertilitet begynder at dale allerede, når de kommer i begyndelsen af 20'erne.

"Denne manglende viden kan betyde, at man ikke får børn eller ikke får det antal børn, man ønsker sig. Det er problemer, som overvældende mange står med, når de går i gang med at få børn, så derfor skal den viden nu være tilgængelig i seksualundervisningen," forklarer Bjarne B. Christensen.

Sex & Samfund vil ikke blande sig i, hvornår unge vælger at få børn, men vil sikre, at de er oplyste, når de træffer valget.

Og det fokus glæder Søren Ziebe, der er klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

"Det er fremragende, for der er i dén grad brug for at få sat ord på emnet. Hidtil er vores biologiske udløbsdato blevet overset i iveren efter at undgå, at vi får børn, når vi ikke vil have dem," siger Søren Ziebe.

Han møder i sin hverdag mange par, der bliver overraskede, når der hører, hvor hurtigt kvinders fertilitet svækkes.

"I Danmark begynder vi gennemsnitligt at stifte familie, når vi er knap 30 år. Da er halvdelen af vores reproduktionsevne altså forsvundet, og det betyder, at nogle har for kort tid til at få børn eller til at få det antal børn, de ønsker sig," forklarer Søren Ziebe.

Kilde: b.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.