Seks Ryanair-baser ransaget af tysk politi: Piloter udspurgt om kontrakter

Det tyske politi har ransaget seks baser hos det irske lavprisflyselskab Ryanair. Ransagningen er en del af en efterforskning om skattesnyd og urimelige arbejdsvilkår.
Seks Ryanair-baser er blevet ransaget efter mistanke om skattesnyd og urimelige arbejdsvilkår i det irske lavprisselskab og de selskaber, der udlejer personale til Ryanair.
Seks Ryanair-baser er blevet ransaget efter mistanke om skattesnyd og urimelige arbejdsvilkår i det irske lavprisselskab og de selskaber, der udlejer personale til Ryanair. Arkivfoto: Scanpix

(Opdateret kl. 12: 13 med kommentar fra Ryanair) Seks tyske baser tilhørende det irske flyselskab Ryanair fik tirsdag besøg af tysk politi.

Statsanklageren i byen Koblenz oplyser ifølge Irish Times, at ransagningen er en del af efterforskningen af to rekrutteringsselskaber, som udlejer piloter til Ryanair.

Det drejer sig om selskaberne Brookfield Aviation og McGinley Aviation, der begge har hjemme i England.

Anklagerne går på skatteunddragelse og urimelige arbejdsvilkår. Mindst 35 efterforskere var mødt op for at udspørge piloter og andre ansatte på baserne. Under ransagningerne blev både iPads, tidtabeller og andre personlige dokumenter fra piloterne beslaglagt.

Statsanklageren oplyser, at ransagninger er blevet gennemført på alle Ryanairs tyske baser.

Der er tale om baserne i Berlin (Schönefeld), Duisburg (Weeze), Frankfurt-Hahn, Bremen, Baden-Baden og Köln. Sidstnævnte er blandt andet udgangspunkt for en Ryanair-rute til København.

Ryanair: Intet med os at gøre

Ryanair bruger i vid udstrækning at organisere sine piloter i rekrutteringsselskaber, som efterfølgende lejer piloter ud til Ryanair på timebasis. På den måde holder Ryanair sine omkostninger på et minimum og slipper for at betale sociale ydelser så som sundhedsforsikring, pension og medarbejderforsikring.

Spørgsmålene til piloterne skal blandt andet have handlet om, hvor ofte piloterne arbejder for Ryanair, og om de har mulighed for at arbejde for andre selskaber, skriver Zite Online.

Der skal også være rejst spørgsmål ved, om piloterne overhovedet har ansættelseskontrakt med de selskaber, de arbejder for.

Ryanair har efter ransagningen erklæret, at undersøgelserne intet har at gøre med selve Ryanair. Topchef Michael O’Leary kalder hændelsen for "business as usual".

Han brugte i stedet for anledningen til at proklamere, at Ryanair vil knuse sine tyske konkurrenter inden for de kommende år.

Ryanair: Vi vil hjælpe myndighederne

Ryanair har efter denne artikels offentliggørelse givet følgende kommentar til Avisen.dk om ransagningerne i Tyskland:

- Ryanair har mødt og indgået en aftale med de tyske skattemyndigheder om deres undersøgelse af en række individuelle kontraktpiloter.

Videre skriver selskabet, at de tyske skattemyndigheder har bekræftet, at Ryanair ikke er mistænkt i nogen skatte-efterforskning.

- Ryanair kræver, at alle vores piloter både direkte på kontraktleverandører skal betale fuld skat til hver en tid. Skulle de tyske myndigheder kræve nogen videre assistance, hjælper Ryanair med glæde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.