Seks frigivne Guantanamo-fanger er snart frie

Fire syrere, en tuneser og en palæstinenser er blevet fløjet til Sydamerika, hvor de snart er frie mænd.
De seks mænd har opholdt sig på dette militærhospital i Montevideo i Uruguay forud for løsladelsen.
De seks mænd har opholdt sig på dette militærhospital i Montevideo i Uruguay forud for løsladelsen. Foto: Matilde Campodonico/AP

Seks tidligere Guantanamo-fanger kan "i løbet af få timer" nyde friheden i Uruguay, hvor de bliver genhuset efter at have siddet indespærret i det berygtede fængsel i Cuba.

Gruppen på seks mænd er den største, som har forladt fangelejren på den amerikanske flådebase i Cuba siden 2009.

Mændene, fire syrere, en tuneser og en palæstinenser, ankom til Uruguay tidlig søndag som led i en aftale, der på længere sigt går ud på at lukke fængslet. Derefter har de været igennem en række lægeundersøgelser.

- Det er den eneste grund til, at de ikke går rundt på gaderne i Montevideo i dag som enhver anden nabos søn, siger Uruguays forsvarsminister, Fernandez Huidobr, til den lokale radiostation Carve.

Selvom de seks mænd er sat fri, kan de ifølge USA ikke blive sendt hjem til deres hjemlande af sikkerhedsmæssige årsager.

Over halvdelen af de fanger, der sidder i fangecentret på Guantanamo-basen, er i princippet blevet erklæret klar til løsladelse, men USA har ingen steder at sende dem hen, da deres hjemlande er ustabile og usikre for dem, oplyste BBC i sidste uge.

En af mændene beskriver sine oplevelser i et brev, der er offentliggjort i en uruguayansk avis mandag.

- Mit navn er Abdelhadi Omar Faraj. I de seneste 12 år har jeg også været kendt som fanger nummer 329 på Guantanamo. Og jeg er en af de mænd, der for nylig ankom som flygtning til Uruguay fra det forfærdelige fængsel, skriver han.

Faraj skriver videre, at han forlod sit hjem som 19-årig for at søge arbejde i Iran og undgå militærtjeneste i Syrien. Senere flygtede han til Pakistan, fordi han frygtede for sin sikkerhed.

Her blev han tilbageholdt af pakistanske soldater og overleveret til amerikanske, som angiveligt tilbageholdte ham under frygtelige forhold i Kandahar.

I juni 2002 blev han fløjet til Guantanamo.

Uruguays præsident, José Mujica, som selv har siddet fængslet under frygtelige forhold i 10 år, vil give fangerne opholdstilladelse i Uruguay på et humanitært grundlag.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, siger, at der stadig sidder 136 fanger i Guantanamo-fængslet.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.