Se og Hør-sagen: Følg med her

Datamisbrug som i Se og Hør-sagen kan ske igen, advarer it-eksperter på dagen, hvor sagen starter i byretten.
Torsdag starter den første del af Se og Hør-sagen ved Retten i Glostrup. Her vil to af de anklagede - Kim Brevov og Lise Bondesen, chefredaktør på Avisen.dk - tilstå deres roller i sagen, hvor en tidligere it-operatør er tiltalt for gennem en årrække at have fodret ugebladet med oplysninger om kendtes opholdssteder ved at overvåge deres brug af kreditkort. Foto: Khan Tariq Mikkel/Polfoto
Torsdag starter den første del af Se og Hør-sagen ved Retten i Glostrup. Her vil to af de anklagede - Kim Brevov og Lise Bondesen, chefredaktør på Avisen.dk - tilstå deres roller i sagen, hvor en tidligere it-operatør er tiltalt for gennem en årrække at have fodret ugebladet med oplysninger om kendtes opholdssteder ved at overvåge deres brug af kreditkort. Foto: Khan Tariq Mikkel/Polfoto

Retssagen kan følges live i bunden af denne artikel

En af danmarkshistoriens største medieskandaler ruller sig idag torsdag ud ved Retten i Glostrup, når første del af Se og Hør-sagen bliver skudt i gang.

Her vil ugebladets tidligere nyhedschef - nuværende direktør og chefredaktør på Avisen.dk og Ugebrevet A4, Lise Bondesen - og den tidligere redaktionssekretær Kim Bretov tilstå deres roller i sagen, hvor en it-operatør aflurede kendissers kreditkortforbrug og solgte oplysningerne videre til Se og Hør.

De øvrige tiltalte i sagen er tidligere chefradaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, udgiverdirektør og fungerende chefredaktør Per Ingdal og journalisterne Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping. 

Altid en risiko

Selv om det er mere end to år siden, at den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen i en bog afslørede bladets såkaldte tys-tys-kilde, vurderer it-eksperter, at datamisbruget kunne ske igen i morgen.

En af dem er Peter Kruse fra firmaet CSIS:

- Der vil altid være en risiko, når vi placerer medarbejdere foran en terminal og giver dem adgang til data som kreditkortoplysninger.

- Man kan opsætte systemet, så det genererer en alarm, hvis en medarbejder gang på gang søger i data, der relaterer sig til eksempelvis kendisser, men eliminere risikoen fuldstændigt kan man nok ikke, siger han.

I Nets, der håndterer sikkerheden omkring danskernes betalingskort, erkender kommunikationschef Karsten Anker Petersen, at " den menneskelige faktor er svær at slippe fri af".

Et særligt hul

- Men vi er kommet meget langt siden denne hændelse i forhold til at sikre os mod trusler. Det er ikke sandsynligt, at et identisk misbrug vil kunne forekomme igen uden at blive opdaget, standset og straffet, siger han.

Hvordan kunne misbruget overhovedet lade sig gøre?

- Der var ét særligt hul, som kun kilden og en håndfuld betroede medarbejdere i IBM kunne udnytte, og det hul misbrugte han til at stjæle kundeservicemedarbejderes identitet og skaffe sig uretmæssig adgang til data, siger Karsten Anker Petersen.

Siden skandalen har Nets investeret et trecifret millionbeløb i at øge sikkerheden, og afdelingen for IT-sikkerhed er siden 2014 vokset fra 10 til 55 personer.

Sagen mod tys-tys-kilden og de fem øvrige tiltalte med en fortid på Se og Hør er berammet til at starte 9. september.

Anklagemyndigheden kræver dem alle idømt en fængselsstraf.

Se og Hør-sagen

Otte tidligere Se og Hør-medarbejdere og mediehuset Aller er tiltalt i sagen om Se og Hørs uberettigede brug af personoplysninger: 

Chefredaktørerne Henrik Qvortrup og Kim Henningsen

Udgiverdirektør og fungerende chefredaktør Per Ingdal

Jourhavende/Nyhedschef Lise Bondesen. Lise Bondesen er nu direktør og chefredaktør på Avisen.dk/UgebrevetA4.

Redaktionschef Kim Bretov

Journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen

En IBM-medarbejder, der ikke er stået frem og hvis navn ikke er oplyst

  Kilde: Københavns Vestegns Politi/Ritzau

UDVID

Du kan følge sagen herunder:

 

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.