Se med når de royale forbereder sig til fest

Nu kan publikum følge med i datiden royale festforberedelser, når Dronningen i dag åbner udstillingen i Det Kongelige Festkøkken.
Det Kongelige Festkøkken er åbnet op for publikum, der kan se frem til at opleve 1930'ernes køkkenatmosfære.
Det Kongelige Festkøkken er åbnet op for publikum, der kan se frem til at opleve 1930'ernes køkkenatmosfære. Foto: Joachim Adrian/POLFOTO

Overdådige middage, eksklusiv vin og smukt service er blot nogle af de ting, som man kan læse om i historiebøgerne, når 1930'ernes royale fester bliver beskrevet.

Men nu kan datidens festforberedelser opleves live. I dag åbner dronning Margrethe en ny udstilling på Christiansborg Slot, hvor publikum får adgang bag kulisserne i Det Kongelige Festkøkken.

Ved udstillingen kan man på nært hold se de autentiske kokke balancere med tunge kobbergryder og opleve, hvordan stemningen var i de royale køkkener under Christian 10. kongedømme.

På hjemmesiden for Christiansborg Slot fortæller Mirja Thaulow, kulturformidler på Christiansborg Slot, at videreformidlingen af køkkenatmosfæren også er intentionen bag udstillingen.

- Vi vil formidle den stemning, der var i Det Kongelige Festkøkken i 1930"erne. Køkkenchefen, der råber sine kommandoer ud. Kokkene, der balancerer med de 20 kg tunge kobbergryder. Konditoren, der med nænsom hånd løfter de raffinerede kongekroner af kandiserede frugter og placerer dem på kagens top. Fisken, der fileteres, og isblokkene, der lander med et dunk på bordene, fortæller Mirja Thaulow.

Udstillingen vil tage udgangspunkt i forberedelserne til Christian 10. 25-års regeringsjubilæum i 1937, hvor hele 275 gæster blev inviteret til fest og middag.

Den nye udstilling slår dørene op for besøgende 18. marts og vil være permanent på slottet.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.