Se kæmpe politiopbud beskytte homo-parade

Der var flere betjente og moddemonstranter, end der var deltagere i Gay Pride i Beograd, der fik lov til få igennem byen for første gang i årevis.
Henter afspiller ...
/ritzau/

Regnbueflagene blev vist frem for første gang i fire år, da Gay Pride Paraden endelig fik lov til at gå igennem Beograds gader søndag trods store protester og modvilje fra flere sider i Serbien.

Paraden bestod af nogle hundrede personer, der trodsede truslerne fra højrefløjen og fastholdt deres ret til at kæmpe for de homoseksuelles vilkår i Balkan. Deltagerne var beskyttet af flere tusinde betjente, der skulle holde modstandere væk fra paraden, der ellers var blevet truet af flere højreorienterede grupper. I 2010 blev paraden angrebet af flere hundrede personer, og det kom til flere voldelige scener. Lige siden har myndighederne forbudt Gay Pride i Beograd på grund af sikkerhedsårsager, men efter stort udenlandsk pres, blandt andet fra EU, er paraden igen blevet en realitet.

Optoget gik blot få hundrede meter i et nærmest mennesketomt centrum af Beograd, hvor alle butikkerne og den offentlige transport var lukket ned på grund af Gay Pride.

De mange tusinde betjente formåede at holde modstandere af paraden fra at angribe deltagerne, men politiet selv meldte om flere voldelige sammenstød med højreekstremister, der ligeledes angreb en radio- og en tv-station.

Lørdag var der en endnu større moddemonstration imod paraden, og her mødte flere tusinde deltagere op for at vise deres modvilje mod den meget mindre Gay Pride.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.