Se her: Sådan fungerer den nye alkolåsordning

Spritbilister, der bliver frakendt kørekortet, kan nu forkorte karantænen fra vejene ved at købe en alkolås.
Med den nye alkolåsordning håber myndighederne at få bugt med en del af de spritbilister, der er til fare for sig selv og andre, igen sætter sig bag rattet i en brandert. Her er det en spritulykke fra København, hvor en beruset bilist påkørte et stålhegn.
Med den nye alkolåsordning håber myndighederne at få bugt med en del af de spritbilister, der er til fare for sig selv og andre, igen sætter sig bag rattet i en brandert. Her er det en spritulykke fra København, hvor en beruset bilist påkørte et stålhegn. Foto: KENNETH MEYER/free

* 1. april 2015 indføres to ordninger for alkolåse - en såkaldt "obligatorisk" og en "frivillig".

* Den obligatoriske ordning er for bilister, der er dømt for kørsel med en promille på over 2,0 eller gentagne tilfælde af spritkørsel.

* De bliver frakendt førerretten i tre år, hvorefter de kan få lov at køre igen, hvis de deltager i ordningen. Alternativt skal de vente yderligere to år, før de igen kan få kørekort.

* Den frivillige ordning er for bilister, som er frakendt kørekort, efter at have kørt med en promille på op til 2,0.

* De bliver frakendt førerretten i tre år, men kan efter to år vælge at få alkolås i to år og dermed mulighed for at køre bil.

* I begge ordninger skal den dømte selv betale låsen, som koster cirka 18.000 kroner at købe. Den kan dog også lejes for 895 kroner om måneden.

* Alkolås-ordningen har været i brug i Sverige siden 1999, og i samme periode er andelen af spritbilister, der får en ny dom for spritkørsel, faldet fra 60 procent til 10 procent.

* Alkolåse har i dele af USA været i brug siden 1985, og her viser erfaringer, at trafikdræbte i forbindelse med spirituskørsel kan reduceres med 30 procent, fordi der med alkolåse er et mindre tilbagefald til spritkørsel blandt spritbilister.

Kilder: Justitsministeriet, Rigspolitiet, Alkolåsbranchen

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.