Se her om jordskælv og styrke

Traditionelt er jordskælv blevet målt på richterskalaen, men den kan være misvisende ved de helt store skælv.
Nepal er blevet ramt af endnu et jordskælv få uger efter, at en andet stort skælv slog op mod 8000 mennesker ihjel.
Nepal er blevet ramt af endnu et jordskælv få uger efter, at en andet stort skælv slog op mod 8000 mennesker ihjel. Foto: Bikram Rai/AP

Tirsdagens jordskælv i Nepal er målt til 7,3 i styrke - men ikke på richterskalaen. Den er seismologer i stigende grad gået væk fra til fordel for mere præcise målinger. Her følger fakta om skælv og styrke:

* Et jordskælvs styrke er udtryk for den energi, som udløses i dets centrum. De fleste seismologer bruger i dag målinger baseret på den mere moderne MMS-skala (Moment Magnitude Skala), som baserer sig på "øjebliks styrke". Den kaldes også Mw.

* MMS udregnes anderledes end den gamle richterskala, men værdierne er i det store og hele overensstemmende.

* Richter anses ofte som misvisende for de helt store jordskælv, så i 1970'erne vandt MMS frem.

* De to skalaer fungerer på samme måde, og ofte kommer de frem til de samme værdier, men ved de helt store skælv er MMS mere præcis.

* Skalaen er logaritmisk. Hver gang den vokser med et helt tal er det udtryk for, at omkring 31 gange så meget energi er blevet udløst end ved det foregående tal.

* Et skælv målt til 7,0 udløser omkring 900 gange mere energi end et skælv målt til 5,0. Et skælv på 2 siges at være det svageste, der stadig kan mærkes af mennesker.

Kilde: Reuters, USGS

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.