KAOS MED KÆRESTEPENGE

Se brevet der skaffede Allan 20.000 kroner på en dag

Se her, hvordan du kan klage over gensidig forsørgelsespligt. Allan og Susanne fik penge tilbage på et døgn.
Susanne fik ikke et eneste brev, da kommunen afgjorde, at hun og hendes ekskæreste er samlevende, og at hun derfor skal forsørge ham. Derfor er afgørelsen kendt ugyldig.
Susanne fik ikke et eneste brev, da kommunen afgjorde, at hun og hendes ekskæreste er samlevende, og at hun derfor skal forsørge ham. Derfor er afgørelsen kendt ugyldig. Torben Hansen/Scanpix

Allan og Susanne sendte i forrige uge et kort klagebrev til Kalundborg Kommune om deres sag om gensidig forsørgelsespligt.

Allerede dagen efter fik de svar. Kommunen erkender fejl i sagsbehandlingen, og Allan får inden 14 dage over 20.000 kroner tilbage.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til kærestepar på kontanthjælp

Penge, som Allan har mistet i kontanthjælp, fordi kommunen sidste år afgjorde, at han og Susanne er kærester, og at hun skal forsørge ham.

- Jeg har aldrig prøvet at få svar så hurtigt, siger Allan, der ikke vil have sit rigtige navn frem.

Fik hjælp på Facebook

Ankestyrelsen afgjorde i august sidste år, at alle afgørelser om gensidig forsørgelsespligt er ugyldige, hvis ikke en række krav til sagsbehandlingen er overholdt.

Blandt andet skal begge parter i forholdet partshøres om, hvorvidt de faktisk har et ægteskabslignende forhold.

De skal også begge have et personligt brev med en begrundelse for, hvorfor kommunen mener, de er omfattet af gensidig forsørgelsespligt.

Men Susanne har ikke fået et eneste brev fra Kalundborg Kommune om sagen før nu.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpskoks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

At det var et problem, vidste Allan og Susanne ikke, før Allan læste om det  i en gruppe om gensidig forsørgelsespligt på Facebook. Her fik han også kontakt til kommunalpolitiker Ulf Harbo (EL) fra Norddjurs, der hjalp ham med klagebrevet:

”Min sambo Susanne er ikke blevet partshørt i de oplysninger kommunen har lagt til grund for afgørelsen om, at vi skulle være samlevende.

Hun har desuden ikke fået en begrundet afgørelse om, at hun skulle være samlevende med mig.

Derfor er afgørelsen ifølge Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 ugyldig på grund af manglende overholdelse af forvaltningslovens regler om partshøring og begrundelse.

Jeg vil derfor gerne have min ulovligt trukne kontanthjælp udbetalt.”

Kalundborg Kommune er en af de kommuner, der har erkendt, at have begået fejl. Derfor er kommunen i gang med at gennemgå sagerne om samlevende på kontanthjælp. Det oplyser kommunen til Avisen.dk.

Allan: Mangler at få halvdelen af pengene

Men for Allan stopper sagen ikke, når de godt 20.000 kroner går ind på hans konto. Han har nemlig mistet over 55.000 kroner før skat på den forkerte afgørelse.

I modsætning til Norddjurs Kommune, der betaler pengene tilbage for hele året i sager med fejl, har Kalundborg valgt kun at give penge tilbage for de fem måneder, der er gået efter Ankestyrelsens afgørelse.

- Det er ikke i orden. Ifølge loven er kommunen forpligtet til at rette op med tilbagevirkende kraft, når kommunen har begået så alvorlige sagsbehandlingsfejl, siger Allan, der nu er i gang med at klage igen.

Derudover er kommunen i gang med at lave en ny korrekt, afgørelse om, hvorvidt Susanne skal forsørge Allan i resten af 2015 eller ej.

Det mener de absolut ikke, at de skal, selvom de bor på samme adresse. De har nemlig delt huset op mellem sig, da deres forhold gik i stykker for fire år siden.

- Det eneste, vi har sammen er køkken og køleskab, og så har Susanne skrevet under på et lån, som jeg har taget, siger Allan.

Allan og Susanne håber, at de denne gang kan overbevise kommunen om, at de blot deler adresse.

Allan og Susannes rigtige navne er redaktionen bekendt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.