AIRBNB BAG FACADEN

Scorer kassen på at leje ud igennem Airbnb: Går den så går den

Rasmus ville egentlig gerne have lejet sin lejlighed ud til en studerende i stedet for til turister, men så ville han ikke kunne tjene lige så mange penge.
Rasmus var opmærksom på, at han var på kant med loven, da han lejede sin lejlighed ud gennem Airbnb.
Rasmus var opmærksom på, at han var på kant med loven, da han lejede sin lejlighed ud gennem Airbnb. Modelfoto: Iris/arkiv

Mens Rasmus arbejdede i udlandet, tikkede der penge ind på hans konto hver måned, uden han behøvede at løfte en finger. Mange penge. Han lejede sin lejlighed ud via Airbnb i fire år i træk og fik 650 kroner per døgn.

Han er en af de mange københavnere, der lejer ud på Airbnb meget mere end de 7 uger om året, som er tilladt. Hvis man vil leje ud i længere tid, skal man udleje til nogen, der bor der fast, og ikke til turister.

- Jeg ville da også hellere have lejet ud i længere tid, men så tjener man også mindre. Jeg kunne tage meget mere per døgn, end hvis jeg skulle leje ud per måned, forklarer han.

Rasmus er et opdigtet navn. Han ønsker at være anonym, men Avisen.dk kender hans identitet.

For dyr til studerende

Rasmus bor nu selv i sin lejlighed igen, men mens han lejede den ud på Airbnb, var han opmærksom på, at han var på kant med loven.

- Men jeg regnede med, at jeg ville få en advarsel fra kommunen, hvis de opdagede det, siger han.

I Københavns Kommune planlægger man at lave en taskforce, der skal kontrollere, om københavnerne misbruger Airbnb til at leje ud til turister i stedet for til københavnere, der mangler et sted at bo.

Men Rasmus mener, det er urealistisk, at for eksempel en boligløs studerende skulle have råd til at bo i hans toværelses lejlighed til 12.000 kroner om måneden.

- Det ville ikke være almindelige københavnere, der havde råd til det, så den idé hænger ikke sammen med virkeligheden, siger han.

Hvis han lejede ud på almindelige vilkår, ville det heller ikke være lovligt at tage 12.000 om måneden. Lejeloven sætter nemlig en grænse for, hvor meget man må tage i husleje.

Lejligheden koster Rasmus 12.000 kroner om måneden, fordi han betaler af på banklån. Men i størstedelen af lejlighederne i København er huslejen omkostningsbestemt, og her må man ikke tælle lån til køb af ejendommen med. Derfor kan det meget bedre betale sig at udleje i kortere tid ad gangen til turister.

Utidig indblanding

Nu hvor Rasmus selv bor i sin lejlighed igen, har han købt en anden lejlighed, som han lejer ud til turister igennem Airbnb året rundt til 1.198 kroner per døgn.

Denne gang gør han det dog efter alle kunstens regler. Lejligheden er uden bopælspligt, så der skal ikke bo nogen fast, og han har ansat en revisor til at sørge for, at han betaler det rigtige i skat.

Alligevel er han kommet i problemer.

- På en ekstraordinær generalforsamling begyndte folk at snakke om, at de ikke gider bo på en banegård. Men det er en ejerlejlighed, så jeg troede ikke, de kunne bestemme, hvad jeg bruger den til, siger han.

Ejerforeningen mener, at Rasmus driver erhverv, når han udlejer lejligheden som ferielejlighed. Og det mener de ikke, man må fra en beboelsesejendom.

- Så skulle jeg have købt en erhvervsejendom, siger de. Men jeg synes, det er utidig indblanding. For mine gæster er ordentlige og passer godt på tingene, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.