Satspuljepartier vil vaccinere unge mænd mod hpv

Mænd, som har sex med mænd, er mere udsat for at blive smittet med hpv-virus, der kan udvikle sig til kræft.
Satspuljepartierne sætter gang i et pilotprojekt, som skal undersøge muligheden for at vaccinere drenge, der har sex med drenge, mod hpv.
Satspuljepartierne sætter gang i et pilotprojekt, som skal undersøge muligheden for at vaccinere drenge, der har sex med drenge, mod hpv. Foto: Tashatuvango/Free

Partierne bag satspuljen har afsat penge til at se nærmere på, om unge mænd, der er tiltrukket af andre mænd, skal have mulighed for at blive vaccineret mod hpv-virus.

Gruppen af unge mænd er særligt udsatte for at blive smittet med hpv, som kan udvikle sig til kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen og penis.

Venstre-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative har forhandlet en ny satspuljeaftale til cirka 770 millioner kroner på plads.

Her er afsat i alt fem millioner kroner i 2017 og 2018 til bedre oplysning om hpv og til at undersøge mulighederne for et vaccinationstilbud målrettet unge mænd, som er seksuelt tiltrukket af andre mænd.

Hos Sex og Samfund glæder man sig over, at der nu bliver sat gang i et pilotprojekt, som henvender sig til homoseksuelle unge mænd.

- De her drenge er ikke beskyttet af, at heteroseksuelle piger får vaccinen, men det er de heteroseksuelle drenge jo til dels, siger Jeppe Hald, der er national projektleder.

- Samtidig er drenge, der har sex med drenge, i større risiko for at blive smittet med nogle af de mere alvorlige sexsygdomme, og så kan hpv få et alvorligere forløb hos dem, siger han.

Drenge og unge mænd kan i dag godt vælge at blive vaccineret mod hpv hos deres læge.

Men hpv-vaccinen er kun gratis til piger som en del af børnevaccinationsprogrammet, og drenge og mænd skal derfor selv betale for vaccinen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.