Sass i hidsigt angreb: Løkke vil skabe kaos for lavtlønnede

Danskere i lavtlønjob kan se frem til kaos og usikkerhed, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister.
- Lars Løkke har allerede sagt, at han vil fjerne dele af fradraget for det faglige kontingent. Hvem siger, at han stopper der? spørger Henrik Sass Larsen.
- Lars Løkke har allerede sagt, at han vil fjerne dele af fradraget for det faglige kontingent. Hvem siger, at han stopper der? spørger Henrik Sass Larsen. Foto: Keld Navntoft/arkiv/Scanpix

Med 15 dage til valget advarer erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) nu om, at Danmark får et kaotisk og utrygt arbejdsmarked, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) bliver ny statsminister.

- Lars Løkke har allerede sagt, at han vil fjerne dele af fradraget for det faglige kontingent. Hvem siger, at han stopper der? Hvorfor ikke tage det hele? Hvorfor ikke sige, at han kan drive a-kasserne billigere selv? ‘Banko, nu laver jeg bare en eller anden stor fælles a-kasse’. Findes der nogen garantier i forhold til fagbevægelsen om, at han ikke vil gå den her vej? Jeg har ikke hørt om det, siger Henrik Sass Larsen i et interview med Ugebrevet A4.

Så folketingsvalget handler i bund og grund om fremtidens arbejdsmarked og hvilke vilkår, som danske lønmodtagere kan se frem til, hvis blå blok vinder regeringsmagten?

- Det gør det i høj grad. Jeg ville ikke føle mig sikker nogen steder. Jeg vil tro, at Lars Løkke ville se det som en fordel på den korte bane at få skabt mest mulig usikkerhed og ballade på arbejdsmarkedet omkring de lavtlønnede, fordi han egentlig mener, at lønnen er for høj. Og det kan ske ved at lave mest muligt kaos i forhold til andelen af uorganiseret arbejdskraft, fordi det alt andet lige vil understøtte hans dagsorden.

Thulesen Dahl bliver næppe redningsmand

Men Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er vel lønmodtagernes garant for, at det billede, du tegner, ikke kommer til at ske?

- Jo, men lønmodtagerne skal bare vente længe på, at Kristian Thulesen Dahl vil gøre noget for dem. Han vil sige, at han gør det, men konkret vil der aldrig ske noget som helst. Det er de samme mennesker, som havde forhåbninger om, at der ikke ville ske noget med efterlønnen og blev snydt. Og det er de 50.000 mennesker, der drønede ud af dagpengesystemet på baggrund af et system, som Kristian Thulesen Dahl opfandt. Så det bliver sørgeligt, konstaterer han.

Du tegner et billede af, at Lars Løkke Rasmussen er Fanden selv i forhold til arbejdsmarkedet og lønmodtagerne. Hvis du har ret, hvorfor går LO og FTF så ikke ud og anbefaler danske lønmodtagere at stemme på jer frem for de borgerlige partier?

- Det skal jeg ikke blande mig i. Vi er glade for enhver støtte vi kan få, men det må de selv finde ud af. Vi har masser af støtter i fagbevægelsen, men det er helt frivilligt, lyder udenomssvaret fra den garvede politiker.

Vil fjerne trygheden

Henrik Sass Larsen langer også ud efter dele af Lars Løkke Rasmussens arbejdsmarkedspolitik, som han mener, spænder ben for at få flere i job.

- Politisk skulle man jo gøre det endnu billigere og endnu nemmere at organisere sig og være forsikret mod ledighed. For jo flere, der er fagligt organiserede og medlemmer af en a-kasse, jo færre ser vi som kunder over i det sociale system. Og det er da en kæmpe fordel, siger han.

Kommer danskerne i beskæftigelse og bliver en del af arbejdsmarkeds-systemet, er der større chance for at blive der og klare sig selv, anfører han.

- Men havner man først i kontanthjælps-systemet, bliver det hundesvært det hele. Derfor synes jeg, at de borgerlige modarbejder sig selv og deres langsigtede mål om at have flere i beskæftigelse ved konstant at genere den danske model, siger Henrik Sass Larsen.
Erhvervs- og vækstministeren følger op med et tankeeksperiment.

- Lad os bare sige, at Venstre bliver sådan ved. At Løkke tænker: ’Først fjerner vi dele af fradraget. Så fjerner vi hele fradraget. Så fjerner vi trygheden i forhold til a-kassen. Vi kunne måske også nationalisere A-kassen. Vi kan få organisationsprocenten ned ved at genere de faglige organisationer’. Det kan måske godt lade sig gøre, men hvad bliver alternativet? spørger han.

Tak for kaffe

Hvis sådan et ideologisk frontalangreb på fagforeningerne lykkes, påpeger Henrik Sass Larsen, at der er reel risiko for, at lønmodtagere i tusindvis vil melde sig ud af de overenskomstbærende fagforeninger.

- Så vil fagbevægelsen ikke længere være repræsentativ for de danske lønmodtagere, og hvem skal så varetage opgaven? Ja, det skal Folketinget. Tak for kaffe, siger jeg bare. At skulle sidde herinde på Christiansborg og varetage løn- og ansættelsesvilkår og løse faglige konflikter og arbejdsmiljøspørgsmål. Mange vil forbande den dag, hvor de vågner op og ser alle de problemer, som havner i Folketinget, fordi man har modarbejdet den danske model, siger han.

Henrik Sass Larsen kalder den danske model for et kæmpemæssigt og komplekst system, der klarer ærterne i forhold til et hav af vitale opgaver på arbejdsmarkedet.

- Hvis først der skal laves lovgivning om alt det, der i dag klares ude hos arbejdsmarkedets parter og på arbejdsmarkedet og de enkelte arbejdspladser, må jeg sige: ‘Herre hjælp mig’.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.