Sass går til angreb: DF holdes ikke op på valgløfter

Når Dansk Folkeparti udsteder løfter for trecifrede milliardbeløb, bliver de ikke stillet til ansvar efterfølgende, lyder det fra Henrik Sass Larsen.
Når Dansk Folkeparti udsteder løfter for trecifrede milliardbeløb, bliver de ikke stillet til ansvar efterfølgende, lyder det fra Henrik Sass Larsen.
Når Dansk Folkeparti udsteder løfter for trecifrede milliardbeløb, bliver de ikke stillet til ansvar efterfølgende, lyder det fra Henrik Sass Larsen. Foto: Scanpix

Dansk Folkeparti er et populistisk parti, der især i velfærds- og fordelingspolitikken i årevis har haft fripas hos presse og offentlighed til at udstede løfter for trecifrede milliardbeløb uden at blive stillet til ansvar.

Sådan lyder svadaen i Politiken torsdag fra Socialdemokraternes stærke mand, Henrik Sass Larsen, der mener, at Dansk Folkeparti slipper af sted med at udstede urealistiske løfter, som aldrig ville være mulige for traditionelle regeringspartier som Venstre, de radikale og hans eget.

- I øjeblikket er Dansk Folkeparti ved at krybe sig op til at være det næststørste parti med over 20 pct. af stemmerne. Kan man få lov til at være et populistisk parti, som ikke vil påtage sig et regeringsansvar og aldrig blive stillet til ansvar for de ting, man siger og lover væk, spørger Henrik Sass Larsen over for Politiken og tilføjer.

- Hvis jeg skulle have et lønligt håb om, hvordan den her valgkamp skal udvikle sig, så er det, at man får en lige standard og lige behandling af alle partier.

Forslag for 181 milliarder

Henrik Sass Larsen underbygger sin påstand om den mildere bedømmelse af Dansk Folkeparti med socialdemokratiske optællinger af udgiftskrævende forslag, som DF er kommet med - og som ministerierne har regnet på. S har regnet sig frem til, at DF tilsammen er oppe på forslag for 181 mia. kr.

- Hvis jeg nu havde fremlagt et program, hvor jeg havde ufinansierede løfter for 200 mia. kr., så havde I jo jagtet mig til døde, indtil I havde fået at vide, hvor pengene skulle komme fra. Det gør man ikke med DF. Det er det, jeg synes er uensartet. For hvis man kan finansiere noget, så er alt godt for mig. Men det, at man kan få lov til at stå og bare love det væk. At blive landets største parti og så sige, at det skal I for resten ikke stilles særlig meget til ansvar for, det synes jeg ikke holder, siger Henrik Sass Larsen til Politiken.

Svadaen preller af på DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

-Det er jo svært at diskutere med en ekspert. Op til valget i 2011 lovede og lovede de, og nu er de i gang igen med at komme med en masse løfter. Når Socialdemokratiet i valgperioden har haft problemer, og først nu her til sidst - efter fem måneders kampagne - er kommet lidt tilbage, så er det vel, fordi vælgerne ikke har følt, at der var overensstemmelse mellem det, de sagde før valget, og det, de rent faktisk gjorde. Det ved vi også, at vi vil blive bedømt på, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.